Jak oszczędzać na jedzeniu? 5 praktycznych porad

 

Jak oszczędzać na jedzeniu

Według danych Głównego Urzędu Statystycznego przeciętna czteroosobowa rodzina w Polsce wydaje na jedzenie miesięcznie ponad tysiąc złotych. Ceny produktów spożywczych, zwłaszcza tych zdrowszych, lepszej jakości, potrafią być bardzo wysokie. Dla wielu osób właśnie wydatki na produkty spożywcze stanowią najpoważniejszy wydatek w budżecie. Ale jak oszczędzać na jedzeniu, aby nie odbywało się to kosztem naszego zdrowia? Poniżej kilka porad.

1. Zrezygnuj z półproduktów

Półprodukty są znacznie droższe niż potrawy przygotowywane od podstaw samemu. Chociaż kiedy mamy mało czasu, zakup gotowych mrożonych lub chłodzonych pierogów wydaje się kuszącym rozwiązaniem, a cena jednostkowa też nie sprawia wrażenia szczególnie wygórowanej, w ten sposób tracimy mnóstwo pieniędzy. Jeśli zsumujemy wydatki na półprodukty i obliczymy, ile byśmy wydali przygotowując potrawy od podstaw samemu, różnica okaże się znacząca. Jeśli nauczymy się gotować samodzielnie- dużo na tym oszczędzimy, a ponadto w dużo większym stopniu zadbamy o swoje zdrowie. Będziemy mieli po prostu pewność, co jemy. Warto również nauczyć się przygotowywać samodzielnie produkty, które na co dzień kupujemy – takie jak na przykład chleb, makaron czy wędliny. Nie jest to wcale trudne, a przy okazji może nam sprawić sporo frajdy.

2. Unikaj jedzenia poza domem

Jedzenie serwowane w restauracjach czy barach jest o wiele droższe od tego, które przygotowujemy samodzielnie w domu. Oczywiście, przyjemnie jest wybrać się do restauracji, by uczcić jakieś wydarzenie, ale na co dzień jedzenie poza domem się po prostu nie opłaca. Jeśli dużo czasu spędzamy w mieście, warto mieć przy sobie kanapkę lub inną przekąskę, która pozwoli nam zaspokoić nagły głód. Jeśli już koniecznie musimy zjeść poza domem, warto porównać ceny w różnych miejscach albo po prostu zjeść np. w barze mlecznym. Tam naprawdę jest tanio, a przy okazji zdrowo.

3. Szukaj promocji, kieruj się sezonowością

Przy wyborze produktów warto kierować się sezonowością – na przykład kupować te produkty, których np. ze względu na porę roku jest akurat pod dostatkiem. Dotyczy to w szczególności warzyw i owoców, których ceny najbardziej wahają się w zależności od pory roku. Oczywiście, możemy je dostać także poza sezonem, jednak są wtedy o wiele droższe i mniej smaczne. Warto również porównywać ceny w kilku sklepach w miejscu zamieszkania i sprawdzać, co gdzie jest tańsze. Dużo można zaoszczędzić na promocjach, ale należy także na nie uważać – czasami prowadzą do tego, że przepłacamy, kupując produkty, których tak naprawdę wcale nie potrzebujemy.

4. Planuj zakupy z użyciem listy

Wybierając się na zakupy, warto zaplanować wcześniej menu na następne dni i listę rzeczy, które będą nam potrzebne. W ten sposób unikamy spontanicznego wrzucania do koszyka produktów, których tak naprawdę nie potrzebujemy i ulegania pozornie atrakcyjnym okazjom. Pamiętajmy., że handlowcy na wszystkie sposoby zawsze będą nas zachęcać do tego, żebyśmy do zakupowego koszyka wrzucili jak najwięcej.

5. Sprawdzaj daty ważności

Podczas zakupów nie zapominajmy również sprawdzać daty ważności produktów – to pozwoli nam uniknąć sytuacji, że żywność będzie się psuła, zanim zdążymy ją zjeść. Często produkty nieco tańsze, promocyjne, mają dość krótki okres przydatności do spożycia. Należy na to szczególnie uważać. Warto poświęcić chwilę czasu w sklepie i po prostu sprawdzić nadruk z datą na opakowaniu produktu.
Oszczędzanie na jedzeniu wcale nie jest trudne. Odpowiednie planowanie zakupów i przygotowywanie posiłków może sprawić, że nie tylko w naszym portfelu zostanie więcej pieniędzy, ale i będziemy sami poczujemy się lepiej.

Łukasz Miśkiewicz
Artykuł został przygotowany przez polakoszczedza.pl

Zobacz też to:


Mały kotekZa każdym razem kiedy zapominasz dać lajka pod wpisem, gdzieś na świecie ginie mały kotek:
Śledź mnie na Feedly

1 Komentarz

  1. Tomasz

    Poradnik świetny – dla Polaków czyli biednego narodu, który stoi przy garach płaci za prąd czy też gaz i za produkty. Chciałbym doczekać czasów kiedy tak jak w stanach zamiast stać przy garach po pracy z rodziną idziemy do restauracji i nie odczuwamy tego finansowo. Napędza się gospodarka – powstaje coraz więcej lokalów itp

Wypowiedz się

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 063
s