Przepis na omlet z mozzarellą

Przepis na omlet z mozzarellą

Z głodem nie ma co negocjować. Trzeba go zaspokoić i pilnować, by nie przyszedł ze zdwojoną siłą. Tak samo jest z apetytem. Jeśli zaspokoisz głód czymś, co nie będzie ci odpowiednio smakować, z odsieczą przyjdzie apetyt i wywoła ponownie głód. A wtedy, gdy głód i apetyt przyjdą w parze, masz przerąbane.

Co w takich przypadkach zrobić? Odpowiedź jest jedna: pokonać głód i apetyt jednym ciosem. Nie lubię dań na jajkach, ale dla omletu lubię robić wyjątki. Dlatego dziś pokażę jak zrobić smaczny i pachnący omlet z mozzarellą.

Przepis na omlet z mozzarellą

Zanim weźmiemy się za robienie omleta, przygotujmy to, co będzie potrzebne:

  • 4 jajka
  • Smalec ze skwarkami
  • Parmezan
  • Sól himalajska
  • Pieprz ziołowy
  • 1 opakowanie Zottarella
  • Mini pomidorki. Około 10 sztuk
  • Bazylia. Świeżo zrywane liście
  • Oregano w przyprawie sypkiej
  • Suszone pomidory w przyprawie sypkiej
  • Chili 1 szt
  • Mnóstwo dobrej zabawy 🙂

Najpierw ubijamy jajka z parmezanem, pieprzem ziołowym i solą himalajską tak, żeby miały jednolitą konsystencję. Zabawna sytuacja, bo jajka ubijam widelcem, ponieważ za każdym razem, gdy chcę użyć ubijaczki do jajek, przypominam sobie, że miałem ją kupić 🙂

Do rozgrzanej patelni wędruje smalec ze skwarkami. Jak się smalec roztopi, dodajemy ubite jajka i przez 9 minut czekamy jak się usmażą. W trakcie smażenia dodajemy połówki mini pomidorków, posypujemy ziołami, a następnie przykrywamy je plasterkami mozzarelli, aby zapach włoskich ziół kumulował się między omletem, a mozzarellą. Zapach ziół pod mozzarellą jest obłędny. Po prostu rewelacja!

Świeże zioła bazylii daje się na samą górę, aby lekko wtopiły się w mozzarellę. Pomiędzy ziołami można ułożyć kawałki chili, aby omlet smakował na przemian ostro i gorzko.

Zdjęcie omletu pochodzi z chwili jego smażenia. Gdy danie było gotowe, od razu wziąłem się za jedzenie, zapominając, że miałem zrobić zdjęcia. W sumie to dobrze, że zapomniałem, bo zajęłoby mi to kilka minut, a kto by chciał jeść zimny omlet 🙂

Po raz pierwszy do omletu użyłem mozzarelli. Omlet wyszedł  jeszcze lepiej niż kiedyś. W sumie to za każdym nowym razem wychodzi coraz lepiej 🙂

Zottarella mozzarella Zott

Warto spróbować mozzarelli do omletu. Mnie smakowało. Zostało jej jeszcze na kilka obiadów.

Zobacz też to:


Mały kotekZa każdym razem kiedy zapominasz dać lajka pod wpisem, gdzieś na świecie ginie mały kotek:

Komentarzy: 10

  1. Paulina i Martyna | www.pojedztam.pl

    Może to dziwne, ale nigdy nie jadłyśmy omleta :)) Taki z mozarellą musi być pyszny.

  2. Altruistka

    Uwielbiam takie smaki!

  3. Łukasz

    Kurcze takie pyszne zdjęcie jeszcze przed obiadem? Powinni tego zakazać! 🙂
    Zainspirowałem się. Robiłem różne omlety ale z mozzarellą jeszcze nigdy. W sobotę na śniadanie jak znalazł 🙂

  4. Mana

    Przepis na omlet wydaje się prosty, ale sama bym na to nie wpadła żeby tak go zrobić. To znaczy, że za mała eksperymentuje w kuchni i rzadko sięgam po nowe przepisy.

  5. Christophermakowski

    Wygląda naprawdę apetycznie!
    Super blog

  6. Tomeczek

    Wstyd przyznać. Nigdy nie jadłem omleta, a przepis wydaje się taki prosty.

  7. marusia

    Ciężko jest dostać dobrą mozzarelle ale jak na takie domowe warunki to przepis wygląda na bardzo smaczny 🙂

  8. Marysia

    Super przepis, uwielbiam sałatki z mozzarelą, zwłaszcza z bufalą 🙂

  9. Magda

    Skąd wziąć dobrą mozzarelle?

  10. Ewelina

    Przepis zapowiada się fajnie. Szczerze powiedziawszy, wcześniej nie dodawałam suszonych pomidorów, ale ten pomysł brzmi ciekawie. Zresztą chyba wszystko, co z mozzarellą jest smaczne 🙂 Muszę go koniecznie wypróbować

Wypowiedz się

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

385
s