Ty robisz obiad, a ja kolację

Smakowita Pajda - Smalec roślinny

Gdy przyjeżdża do mnie moja druga połówka, władzę w kuchni oddaję jej. Nie dlatego, że jestem leniwy (no dobra, to też), ale dlatego, że jej jakoś lepiej przychodzą pomysły na przyrządzenie pysznego papu. Kobieca kulinarna fantazja widać jest regułą. Raz na jakiś czas staram się zrewanżować. Czy dobrze mi to wychodzi? Zaraz się o tym przekonamy.

Wpis ten powstał dzięki współpracy z marką Smakowita Pajda. Producent ten przysłał duże pudło smalczyków roślinnych do wykorzystania w dowolny sposób na potrzeby podzielenia się swoimi wrażeniami. Jako Ambasador tej marki podjąłem wspólnie z drugą połówką wyzwanie kulinarne. Pierwsze zadanie padło na obiad.

Ona robi obiad

Mieliśmy smak na ziemniaczki z czymś mięsnym i coś warzywnego. Raczej standard. Prawda? Z mięsnych pyszności wybór padł na kotlety schabowe. Uwielbiam! Schabowe są jednym z powodów, dlaczego przestałem po roku być dalej wegetarianinem.

Po rozgrzaniu patelni na około 70% mocy płyty indukcyjnej wrzuciliśmy łyżkę smalcu roślinnego Smakowita Pajda. Zazwyczaj dania takie smażymy na ładnie pachnącym oleju czosnkowym z bazylią, ale tym razem postanowiliśmy zrobić eksperyment. Okazało się, że smalczyk roślinny pachnie równie dobrze, o ile nie jeszcze lepiej od oleju. Piękny zapach skwarków unoszący się po kuchni wywoływał coraz większe poczucie głodu i zwiększał niecierpliwość kiedy obiad będzie gotowy. Konsystencja tego smalcu pozwalała zachować czyściejszą kuchnię. Rozgrzana patelnia nie pryskała tak, jak to zazwyczaj bywa z olejem. To miłe, bo przebywanie w kuchni powinno być przyjemne i jak najmniej kojarzyć się z szorowaniem zatłuszczonej olejem płyty.

Smakowita Pajda - smażenie kotletów schabowych

Nie chce pryskać jak olej? Trudno. Najwyżej nie będę musiał sprzątać płyty z tłuszczu 😉

Dzięki zastosowaniu smalcu na patelni, kotlet schabowy rumienił się ładniej niż przy standardowych metodach smażenia. Lubię brązowiutkie, mało tłuste, dobrze przypieczone, z delikatnymi chrupiącymi skwarkami schabowe.

Efektem finalnym był obiad składający się z kilku potraw:
– ziemniaki
– mizeria ogórkowa
– kotlety schabowe
– czarne oliwki
– ostre papryczki

Ziemniaki ze schabowym

Ziemniaki ze schabowym i dodatkami. Efekt finalny.

Danie proste i na pierwszy rzut oka wydawać by się mogło, że jest przyrządzone standardowo. Zgadza się. Z drobnym wyjątkiem. Zmieniliśmy sposób smażenia na nowy. Bardziej estetyczny, zdrowszy (Smakowita Pajda składa się ze 100% tłuszczu roślinnego) i fantastycznie pachnący.

Skoro Ania zrobiła obiad, to czas się zrewanżować i przygotować coś na kolację.

On robi kolację

Wiem, że nie mogę się równać do jej zdolności kulinarnych, więc nawet nie myślałem o czymś przebojowym. Moje założenie zatem było takie: kolacja ma być prosta, bez zbędnych kombinacji, łatwa w przyrządzeniu i nie absorbująca czasowo. Czas zaoszczędzony w kuchni możemy przeznaczyć dla siebie w innej części mieszkania 😉 Wybór padł na… kanapki. Najbardziej oczywista z możliwych opcji. Smakowita Pajda znalazła się na chlebku, a na niej ku uciesze oka i podniebienia został dodany grubo pokrojony szczypiorek i cebulka, koperek plus granulowane suszone pomidory. Wykonanie zajęło nie dłużej niż dwie minuty.

Kanapki ze smalce smakowita pajda

Ja natomiast cenię sobie prostotę.

Smakowita Pajda. Smalec wegetariański?

Tak na koniec przypomniało mi się coś, co chciałem dopisać gdy już skończę temat obiadokolacji. Wiecie, że Smakowitą Pajdę mogą stosować również wegetarianie? Może to niedorzecznie zabrzmieć:

Jak to? Co to za wegetarianin, który je smalec?
{typowy Janusz}

A jednak. 100% tłuszcz roślinny, żadnych dodatków zwierzęcych i zero konserwantów. Można go nawet jeść bez obaw że się bardziej przez niego przytyje. Nareszcie wegetarianie przestaną mówić, że smalec jest zły i sami go spróbują. A co ze schabowym? Każdy wybierze jak lubi.

Wpis zainspirowany dzięki współpracy z firmą Streetcom.

Zobacz też to:


Mały kotekZa każdym razem kiedy zapominasz dać lajka pod wpisem, gdzieś na świecie ginie mały kotek:
Śledź mnie na Feedly

Wypowiedz się

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 024
s