Hej hej! Obserwuj mnie na Instagramie: marcinkaminski_pl

Z czego wynika unikalny smak kawy z ekspresu?

Dobra kawa

Mogłoby się wydawać, że na smak kawy wpływa wyłącznie jakość ziaren, ale nie jest to zgodne z prawdą. Ma to ogromne znaczenie, ale równie ważny będzie sposób jej parzenia. Można kupić najwyższej jakości kawę z segmentu speciality, ale jeśli zostanie ona po prostu zalana wrzątkiem, nie ma mowy o wydobyciu jej unikalnych walorów smakowo-zapachowych. Nie powinno wobec tego nikogo dziwić to, że coraz częściej kupowanym urządzeniem są ekspresy do kawy. Za pomocą tego urządzenia można uzyskać zdecydowanie lepszą kawę niż parząc ją po turecku. Pora zastanowić nad tym, z czego to wynika.

Dlaczego kawa z ekspresu smakuje lepiej?

Obecnie do wyboru jest wiele metod parzenia kawy, co wpływa na walory smakowo-zapachowe napoju. Ze względu na ogromną popularność tego napoju powstało wiele urządzeń, które ułatwiają życie jego miłośnikom. Ziarna można szybko zaparzyć, używając ekspresu do kawy. Mogłoby się wydawać, że taki kosztowny sprzęt jest zbędnym wydatkiem, ale szybko zmienią zdanie osoby, które spróbują kawy z ekspresu. Można śmiało powiedzieć, że smakuje ona lepiej niż ta parzona po turecku. Proces parzenia kawy zajmuje dosłownie kilka sekund, ale tyle wystarczy do tego, aby w filiżance znalazła się czysta esencja. Kawa w ekspresie jest parzona, następnie tłoczona na zewnątrz pod ciśnieniem.

Niesamowity smak kawy z ekspresu wynika także z tego, że jest ona zaparzana w optymalnej temperaturze. Można mieć pewność co do tego, że napój zawsze będzie miał idealną temperaturę, która została fabrycznie zaprogramowana w urządzeniu. Nie ma mowy o kwaskowatości i rozwodnieniu ani o gorzkim posmaku, co jest częstym problemem po zalaniu kawy wrzątkiem. Co więcej, ekspresy do kawy są w stanie bardzo drobno zmielić ziarna, przez co woda przepływa przez nie wolniej – pozwala to na wydobycie głębszego aromatu. Ponadto ziarna są mielone bezpośrednio przed zaparzeniem kawy, co pozwala zachować walory smakowo-zapachowe. Kawa zawiera tłuszcz, który pod wpływem tlenu jełczeje, co wpływa niekorzystnie na jej smak. Ponadto ekspresy do kawy mogą być wyposażone w specjalną podstawkę podgrzewaną, dzięki czemu napój stygnie zdecydowanie wolniej, przez co oczywiście smakuje lepiej.



Mały kotekSpodobał Ci się wpis pt.:
Z czego wynika unikalny smak kawy z ekspresu??
Za każdym razem kiedy zapominasz dać lajka pod wpisem, gdzieś na świecie ginie mały kotek :)

Wypowiedz się

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Tu wpisz, czym wartościowym chciałbyś się podzielić na temat tego wpisu.
Każdy komentarz jest kierowany do kolejki do moderacji. Wszelkie próby spamu, szerzenie szkodliwych poglądów, obrażanie ludzi lub wchodzenie butami ze słomą są automatycznie odrzucane.

177