Ostre, ostrzejsze, piekielne. Który ostry ketchup rzeczywiście rozpala kubki smakowe, a który jedynie udaje bohatera pikantnej uczty? Jeśli jesteś smakoszem szukającym ketchupów z ostrzejszym akcentem, świetnie trafiłeś! Przygotowałem wyjątkowy ranking ostrych ketchupów, który pomoże Ci uniknąć rozczarowań, a przy okazji poznać kilka pomidorowych perełek. W tym teście nie ma taryfy ulgowej: pod lupę wziąłem zarówno kultowe marki, jak i dyskontowe propozycje. Wszystko po to, by wyłonić mistrza ostrego smaku. Zobacz, który ketchup sprawi, że zapłoniesz z zachwytu, a które produkty lepiej ominąć szerokim łukiem. Gotowy na ognistą degustację? Zaczynamy!
Spis treści
- Tortex
- Polskie Przetwory
- Roleski
- Błonie
- Pińczów
- Heinz Hot Chili
- Primavika – ketchup bio
- Kania (Lidl)
- Kaufland K Classic tomaten ketchup hot
- Kotliński
- Kotlin ketchup z piekła rodem. Extra hot
- Carrefour classic. Ketchup diabelski
- Lewiatan “Ale dobre”
- Develey „premium”
- Benita hot (Kaufland)
- Tomatini (Biedronka)
- Włocławek z pomidorami z Kujaw
- Madero (Biedronka)
- Dawtona
1. Tortex
Skład: koncentrat pomidorowy (36%), woda, cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, kwas cytrynowy, benzoesan sodu, pieprz, aromat, tymianek, cząber, oregano, szałwia, kolendra.
Wartość energetyczna: 392 kJ / 93 kcal
Tłuszcz: < 0,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 21 g
w tym cukry: 17 g
Białko: 0,7 g
Sól: 1,5 g
Opinia: Ketchup Tortex budzi we mnie mieszane uczucia. Wspominam go z sentymentem jako smak dzieciństwa. Dawniej chwaliłem ten ketchup za charakterystyczny smak i przyprawy, które wyróżniały go na tle konkurencji. Jednakże zmiana receptury na przestrzeni lat sprawiła, że obecny produkt jest niejadalny. Rozwodniona do granic możliwości konsystencja i całkowity brak wyrazistości smak zepsuł dawną legendę
Ocena: negatywna.
2. Polskie Przetwory
Skład: koncentrat pomidorowy (174 g pomidorów na 100 g produktu), woda, cukier, przecier cebuli, przecier selera, skrobia modyfikowana, sól, ocet spirytusowy, kwas cytrynowy, przyprawy (w tym papryka), benzoesan sodu.
Wartość energetyczna: 426 kJ / 102 kcal
Tłuszcz: < 0,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 22 g
w tym cukry: 19 g
Białko: 1,8 g
Sól: 1,7 g
Opinia: Producent szczyci się tym, że produkt zawiera 100% polskich pomidorów. Szanuję za to. W smaku przypomina dawny Włocławek, lecz co ciekawe, skład jest znacznie inny. Na przykład znaleźć tu można benzoesan sodu – konserwant, którego powinno się unikać. Jako że produkt zawiera seler, nie może być spożywany przez alergików.
Ocena: negatywna.
3. Roleski
Skład: pomidory (151 g na 100 g produktu), cukier, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, sól, cebula, pieprz cayenne, czosnek, pieprz czarny, liść laurowy, goździk.
Wartość energetyczna: 435 kJ / 103 kcal
Tłuszcz: < 0,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 24 g
w tym cukry: 20 g
Białko: 1,2 g
Sól: 1,9 g
Opinia: Lubię w nim ten ostry pazur. Zgaduję, że to zasługa pieprzu cayenne, który podkreśla ten specyficzny, ostry smak. Liść laurowy i goździk dodatkowo podbijają wszelkie walory smakowe, dzięki czemu ketchup ten nabiera charakteru.
Ocena: pozytywna.
4. Błonie
Skład: koncentrat pomidorowy (39%), woda, cukier, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, kwas cytrynowy, aromat (zawiera seler), przyprawy, chili, pieprz czarny, benzoesan sodu.
Wartość energetyczna: 375 kJ / 88 kcal
Tłuszcz: 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 20 g
w tym cukry: 15 g
Białko: 0,8 g
Sól: 1,5 g
Opinia: Można chwalić ten ketchup za lokalność, ale to nie sprawi w magiczny sposób, że będzie lepiej smakował. Mam dziwne wrażenie, że podczas jedzenia czuję, jak bym jadł ketchup z mąką. Czy to sprawa skrobi kukurydzianej? Jeśli tak, to mam radę dla producenta: zmniejszcie jej ilość, bo nawet dobry smak nie przyciągnie zwolenników, kiedy na języku czuje się ten dziwny matowy kit.
Ocena: negatywna.
5. Pińczów
Skład: woda, koncentrat pomidorowy (28%), cukier, cebula, skrobia modyfikowana, sól, ocet spirytusowy, kwas cytrynowy, aromat (zawiera mleko i laktozę), przyprawy.
Wartość energetyczna: 464 kJ / 109 kcal
Tłuszcz: < 0,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 25 g
w tym cukry: 21 g
Białko: 1,3 g
Sól: 1,9 g
Opinia: Pomidorów tu jak na lekarstwo. To chyba jeden z najbardziej rozrzedzonych ketchupów, jakie miałem okazję przetestować. Czuć tu oszczędności producenta. Niestety producent zapomniał, że produkując ketchup, nie wypada oszczędzać na najważniejszym składniku, bez którego nie byłoby ketchupu: pomidorach. Ważne, że o cebuli pamiętają 😀
Ocena: negatywna.
6. Heinz Hot Chili
Skład: pomidory (148 g na 100 g produktu), ocet spirytusowy, cukier, sól, pieprz cayenne, zioła i przyprawy, ekstrakty przypraw i ziół (zawierają seler), ekstrakt chili.
Wartość energetyczna: 449 kJ / 107 kcal
Tłuszcz: 0,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 23,3 g
w tym cukry: 22,8 g
Białko: 1,2 g
Sól: 3,1 g
Opinia: Ten ketchup ma trochę dziwny kolor, jak powidła śliwkowe wymieszane z dżemem wiśniowym. Ważne, że przyjemnie pali w jęzor, a właśnie o to chodzi w ostrych ketchupach. Mimo mało atrakcyjnego koloru, smak trafia w mój gust. Warto jednak uczciwie zaznaczyć, że polska wersja różni się od zagranicznej, posiadając bardziej octowy posmak.
Ocena: pozytywna.
7. Primavika – ketchup bio
Skład: koncentrat pomidorowy 60% (220 g pomidorów na 100 g produktu), cukier trzcinowy, ocet zbożowy (bezglutenowy), sól morska, sok z cytryny, skrobia z tapioki, przyprawy, chili.
Wartość energetyczna: 597 kJ / 21 kcal
Tłuszcz: 0,18 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,01 g
Węglowodany: 33 g
w tym cukry: 28 g
Białko: 1,5 g
Sól: 3,0 g
Opinia: Po czym można poznać dobry ketchup? Bo ilości pomidorów w pomidorach 🙂 Primavika nie szczędzi na pomidorach. Do wyprodukowania 100 gram produktu użyto aż 220 gram pomidorów. Cukier biały zastąpiono cukrem trzcinowym – to kolejny ukłon w stronę jakości. Do tego plastikowe opakowanie zastąpiono szkłem, co jest istotne dla osób unikających żywności z mikroplastikiem. Póki co widzę same zalety. To jeden z najciekawszych ketchupów, do których chętnie w przyszłości wrócę.
Ocena: bardzo pozytywna.
8. Kania (Lidl)
Skład: przecier pomidorowy 62,5%, cukier, ocet spirytusowy, sól, skrobia modyfikowana kukurydziana, aromaty (zawierają seler), pieprz cayenne, przyprawa, zioła.
Wartość energetyczna: 661 kJ / 144 kcal
Tłuszcz: 0,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 34 g
w tym cukry: 29 g
Białko: 1,1 g
Sól: 3,3 g
Opinia: Do przygotowania 560 g ketchupu zużyto 1 kg pomidorów. Trochę pogmatwanie producent napisał, więc pozwól, że Cię wyręczę i napiszę bardziej po ludzku:
Na 100 g ketchupu zużyto 178 gram pomidorów.
Prawda, że prościej? I wcale nie ma powodu do wstydu, tym bardziej, że to ketchup marketowy, a nie jakaś szanowana marka. Rzadko się zdarza, że niemarkowe produkty trzymają poziom jakościowy. Ten lidlowy produkt zachowuje pewien uczciwy kompromis między ceną a jakością. Bo sami przyznajmy: tak tani produkt może budzić podejrzenia. Tutaj jedyny mankament to bardzo duża ilość soli, bo aż 3,3 grama na 100 gram produktu. To najwięcej z całego zestawienia testowanych w tym rankingu ketchupów.
Ocena: neutralna.
9. Kaufland K Classic tomaten ketchup hot
Skład: koncentrat pomidorowy 70,8%, cukier, ocet spirytusowy, sól, chili, przyprawy.
Wartość energetyczna: 449 kJ / 106 kcal
Tłuszcz: 0,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1 g
Węglowodany: 21 g
w tym cukry: 21 g
Białko: 2,3 g
Sól: 2,5 g
Opinia: Niby produkt na rynek polski, a producent nie pofatygował się o polską nazwę. Niemcofoby będą mieć z tym problem 🙂 Producent poszedł z opakowaniem po taniości i zastosował jedną etykietę na kilka krajów zbytu. Rezultatem tego jest wielojęzykowy słowotok na odwrocie. Obciachowo to wygląda. Dobrze chociaż, że ketchup po polsku oznacza ketchup 🙂
W składzie nie ma konserwantów, a skład jest bardzo prosty. Chwalę ten ketchup za jego ostrość, która nie dominuje nad smakiem pomidorów, oraz atrakcyjną cenę. Jest to dobry wybór dla osób szukających ostrego ketchupu w przystępnej cenie.
Ocena: pozytywna.
10. Kotliński
Skład: pomidory (195 g pomidorów na 100 produktu), woda, cukier, ocet spirytusowy, skrobia kukurydziana modyfikowana, sól, aromat naturalny, pieprz.
Wartość energetyczna: 398 kJ / 94 kcal
Tłuszcz: 0,39 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,07 g
Węglowodany: 20,73 g
w tym cukry: 17,79 g
Białko: 1,46 g
Sól: 2 g
Opinia: Jeden producent wcześniej recenzowanego ketchupu chwalił się na opakowaniu, że jego pomidory w 100% pochodzą z Polski. Producent Kotlińskiego idzie krok dalej: Pomidory z Wielkopolski. Takie zawężenie źródła pochodzenia pomidorów jest OK, choć nie rozumiem, co takiego jest wyjątkowego w Wielkopolsce w kwestii pomidorów. Jakaś specjalna ziemia? Ketchup Kotliński wyróżnia się gęstą konsystencją oraz intensywnym aromatem pomidorów. Czuć tu autentyczność, a sam produkt budzi duże zaufanie i chęć do ponownego zakupu.
Ocena: pozytywna.
11. Kotlin ketchup z piekła rodem. Extra hot
Skład: pomidory (124 g pomidorów na 100 g produktu), cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, kwas cytrynowy, aromaty, przyprawy i ekstrakty przypraw.
Wartość energetyczna: 421 kJ / 99 kcal
Tłuszcz: < 0,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 23 g
w tym cukry: 23 g
Białko: 1,1 g
Sól: 2 g
Opinia: Niech Cię nie zwiedzie skojarzenie tej marki z poprzednim ketchupem Kotlińskim. Ketchup Kotlin a Kotliński to dwaj osobni producenci. Łatwo można się zasugerować, że produkuje je jedna firma. Pozwól, że objaśnię. Ketchup Kotliński produkuje Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego KOTLIN Sp. z o.o. (pisownia oryginalna), która mieści się w Kotlinie.
Ketchup Kotlin natomiast jest marką, której właścicielem jest Maspex z Wadowic. Ale czy na pewno ten ketchup jest produkowany w Wadowidach? Tego nie wiadomo. A może produkuje go kontraktowy podwykonawca? O ile ketchup Kotliński budzi zaufanie, to Kotlin już zapala lampkę ostrzegawczą. No i po co tyle cukru w składzie?
Ocena: negatywna.
A skoro był ketchup z piekła rodem, to do pary czas na ketchup diabelski z Carrefoura.
12. Carrefour classic. Ketchup diabelski
Skład: woda, cukier, zagęszczony przecier pomidorowy (80 g pomidorów na 100 produktu), papryka, skrobia modyfikowana, chili, sól, cebula, kwas cytrynowy, pasta czosnkowa, mieszanka przyprawowa.
Wartość energetyczna: 429 kJ / 101 kcal
Tłuszcz: <0,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 23 g
w tym cukry: 20 g
Białko: 0,8 g
Sól: 1,6 g
Opinia: Bardzo mało pomidorów. Kiepsko. Pomidory dopiero trzecie w składzie po cukrze. Smak prawie niewyczuwalny, jakiś nijaki. Mało kojarzący się z pomidorami. Ja rozumiem, że Carrefour chciał uzyskać tani produkt, ale Lidlowi (ketchup Kania) jakoś się udało zachować kompromis między ceną a jakością. Carrefour poległ w tej kwestii. No i gdzie ta obiecana diabelskość? Kolejną wkurzającą wadą jest zbyt mała czcionka na etykiecie, utrudniająca przeczytanie składu.
PS. Sorry, ale przed wyrzuceniem ketchupu do śmieci nie zdążyłem zrobić zdjęcia.
Ocena: bardzo negatywna.
13. Lewiatan “Ale dobre”
Skład: koncentrat pomidorowy (129 g pomidorów na 100 g produktu), woda, cukier, skrobia modyfikowana, sól, ocet spirytusowy, kwas cytrynowy, przyprawy, benzoesan sodu.
Wartość energetyczna: 398 kJ / 95 kcal
Tłuszcz: <0,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 22 g
w tym cukry: 18 g
Białko: 1,2 g
Sól: 1,6 g
Opinia: Śmieszna nazwa niemarkowego ketchupu. Wyobraź sobie taki dialog w domu:
– jak będziesz w Lewiatanie, kup ketchup
– jaki?
– Ale dobre 🤣
Tani, dobry ketchup, który niczym szczególnym się nie wyróżnia, ale również nie posiada wad. Typowy średniak za niewielkie pieniądze, który można wziąć pod uwagę do zwykłego śniadania. Kolejny ketchup z samych polskich pomidorów – podawanie na opakowaniu kraju pochodzenia budzi zaufanie. Przynajmniej wiem, że nie są importowane z Hiszpanii czy innych krańców Europy. Ślad węglowy związany z transportem warzyw ma znaczenie. Jeśli chodzi o ostrość, to wydaje mi się, że to produkt dla osób lubiących ostre ketchupy w łagodnym stylu. Radość znika po przeczytaniu etykiety, a w niej: benzoesan sodu.
Ocena: neutralna.
14. Develey “premium”
Skład: Przecier pomidorowy 70%, nierafinowany cukier trzcinowy, ocet spirytusowy, naturalna sól kamienna, chili, aromaty.
Wartość energetyczna: 523 kJ / 123 kcal
Tłuszcz: < 0,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 26 g
w tym cukry: 23 g
Białko: 1,9 g
Sól: 2,1
Opinia: Kolejny marketingowy fikołek:
„Do wyprodukowania 460 g ketchupu zużyto 1,08 kg pomidorów”.
a można prościej:
„Do wyprodukowania 100 g ketchupu zużyto 234 g pomidorów”.
Ketchup Develey Premium to propozycja dla osób ceniących prosty skład i wysoką jakość. Producent chwali się wykorzystaniem dojrzałych w słońcu pomidorów, nierafinowanego cukru trzcinowego oraz naturalnych przypraw. Ketchup ten jest bezglutenowy i odpowiedni dla wegan, więc czyni go atrakcyjnym wyborem dla osób o specjalnych potrzebach dietetycznych. Niestety, niektórym osobom może wydawać się zbyt słodki.
Ocena: pozytywna.
15. Benita hot (Kaufland)
Skład: woda, przecier pomidorowy 19%, cukier, skrobia modyfikowana, sól jodowana, chili, kwas octowy, sorbinian potasu.
Wartość energetyczna: 399 kJ / 95 kcal
Tłuszcz: < 0,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 21 g
w tym cukry: 17 g
Białko: 1,4 g
Sól: 2,3 g
Opinia: Jeszcze jeden ketchup produkowany dla sieci Kaufland. Tym razem ketchup, którego lepiej unikać. Wydawało mi się, że tego rodzaju ketchupy skończono produkować w latach 2000, a tu wciąż na półkach można znaleźć bardzo tani i rozrzedzony roztwór pomidorowy na modyfikowanej skrobi i z konserwantem. Nie wiem, czy ten ketchup ma stałych klientów – ciężko mi sobie to wyobrazić. Wyciskając ten ketchup na kanapkę, w pierwszej kolejności leje się rzadka woda (tak – lubię, kiedy ketchup pierdzi), następnie wydobywa się jakaś niejednolita półprzezroczysta czerwona papka, która ma udawać ketchup. Gdybym był Kauflandem, wstyd by mi było, że taki ketchup jest dla mnie produkowany.
Ocena: negatywna.
16. Tomatini (Biedronka)
Skład: koncentrat pomidorowy 39%, woda, cukier, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, pieprz, chili, kolendra, tymianek, cząber, oregano, szałwia, kwas cytrynowy, benzoesan sodu, aromaty.
Wartość energetyczna: 390 kJ / 92 kcal
Tłuszcz: 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 22 g
w tym cukry: 18 g
Białko: 0,6 g
Sól: 1,6 g
Opinia: Tomatini to marka własna sieci Biedronka. Oferuje ona ketchup w przystępnej cenie. Jednakże analiza składu ujawnia pewne wady. Produkt zawiera jedynie 39% koncentratu pomidorowego, co jest stosunkowo niską wartością. Obecność konserwantów, takich jak benzoesan sodu, oraz skrobi modyfikowanej budzi wątpliwości. Wodnista konsystencja, mało wyrazisty smak – to nie jest to, czego można oczekiwać od ketchupów.
Ocena: negatywna.
17. Włocławek z pomidorami z Kujaw
Skład: pomidory (161 g pomidorów na 100 g produktu), cukier, przeciery z selera i cebuli, skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, ocet spirytusowy, kwas cytrynowy, przyprawy.
Wartość energetyczna: 449 kJ / 106 kcal
Tłuszcz: < 0,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 23 g
w tym cukry: 23 g
Białko: 1,7 g
Sól: 1,6 g
Opinia: Na etykiecie producent chwali się, że produkt zawiera pomidory z Kujaw. Jest to półprawdą, ponieważ jak się zajrzy do składu, to jest tam małą czcionką napisane: „161 g pomidorów zużyto na 100 g produktu, w tym pomidory z Kujaw 83 g)”. Jeśli tak, to dlaczego nie jest to wyraźnie zaznaczone z przodu etykiety?
Ketchup Włocławek charakteryzuje się wyraźną, warzywną nutą, z delikatnie wyczuwalnym smakiem selera. Na podniebieniu pozostaje zbyt duża słodycz. Czyżby producent przesadził z cukrem? Konsystencja jest gęsta, przypominająca domowe przetwory.
Ocena: pozytywna.
18. Madero (Biedronka)
Skład: pomidory (220 g na 100 g ketchupu), cukier, ocet spirytusowy, sól, skrobia modyfikowana kukurydziana, aromaty naturalne, przyprawy, zioła. Może zawierać seler.
Wartość energetyczna: 411 kJ / 97 kcal
Tłuszcz: < 0,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 20 g
w tym cukry: 19 g
Białko: 2,0 g
Sól: 2,0 g
Opinia: Nie można wymagać od taniego ketchupu z dyskontu, że będzie zachwycał i zapierał dech w piersiach. Jednak, o dziwo, ten ostry ketchup Madero z Paletonki, broni się całkiem nieźle. Brak konserwantów, duża ilość pomidorów, lekki, ziołowy aromat. Oceniłbym go pozytywnie, ale ma pewien poważny mankament. Oprócz smaku pomidorów mocno czuć tu kukurydzę. Gdyby nie ten kukurydziany defekt, byłby to naprawdę dobry tani ketchup.
Ocena: neutralna.
19. Dawtona
Skład: przecier pomidorowy (174 g pomidorów na 100 g produktu), cukier, ocet spirytusowy, sól, przyprawy (w tym chili).
Wartość energetyczna: 453 kJ / 107 kcal
Tłuszcz: < 0,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 22 g
w tym cukry: 22 g
Białko: 1,7 g
Sól: 2,1 g
Opinia: Fajny, prosty skład bez podejrzanych konserwantów, skrobi i innych mało pożądanych składnikach. Takim ketchupom warto poświęcić swoje zaufanie. Można je jeść bez obaw, że może zaszkodzić układowi pokarmowemu. Wzór etykiety jest wciąż ten sam, konsekwentnie od dekad. Pamiętam ten wzór jeszcze jak byłem małolatem. Cieszę się, że marka nie podąża za zmieniającymi się trendami i trzyma swoje wartości. Podoba mi się też odwrócona butelka, która pozwala trzymać korek na dole. Dzięki takiej konstrukcji ketchup nigdy nie pierdzi, gdy chce się wycisnąć trochę pomidorów na kanapki 🙂
Ocena: pozytywna.
Który ostry ketchup najlepszy? Test, końcowe opinie
To już koniec rankingu najostrzejszych ketchupów dostępnych na polskim rynku. Jeśli miałbym wskazać jeden produkt, który najbardziej rozpalił moje kubki smakowe, bez wątpienia byłaby to Primavika Bio. Zaskakuje świetnym składem i intensywnością, która pozostawia konkurencję daleko w tyle. Na drugim biegunie niestety znalazł się diabelski ketchup Carrefoura – produkt tak nijaki, że trudno znaleźć argumenty, by go komuś polecić. Mam nadzieję, że dzięki temu zestawieniu znajdziesz idealny ketchup dla siebie.


Pasjonat pozytywnego stylu życia. Prowadzę bloga od 2012 roku dzieląc się wiedzą i spostrzeżeniami. Ekspercko recenzuję rzeczy i miejsca warte uwagi, które zmieniają życie na lepsze. Poza blogowaniem napisałem kilka e-booków oraz publikacje w prasie drukowanej. Moje treści cytowane są przez duże media, w tym telewizja i portale.