Czym są flawonoidy? Jakie znaczenie mają dla organizmu człowieka?

Co to są flawonoidy?

Flawonoidy to bardzo cenny składnik, który jest obecny w roślinach. Liczne analizy wykazały, że ma on pozytywny wpływ na organizm człowieka. Dlatego zalecane jest jego dostarczanie – najlepiej każdego dnia. Zobacz, czym są flawonoidy i jakie korzyści czerpie z nich organizm człowieka.

Flawonoidy – co to jest?

Flawonoidy to substancje chemiczne, które są aktywne biologicznie. Grupa ta zawiera nawet 8000 związków chemicznych. Nie wszystkie z nich zostały jednak dobrze przebadane. Flawonoidy są obecne w roślinach.

Flawonoidy pełnią bardzo ważne role w roślinach. Są one przeciwutleniaczami. Wiele z nich pełni rolę barwników, które jednocześnie chronią komórki przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym. Ponadto są to naturalne środki owadobójcze i grzybobójcze. Można więc powiedzieć, że flawonoidy pełnią funkcję ochronną.

Jak flawonoidy działają na organizm człowieka?

Flawonoidy działają pozytywnie nie tylko na rośliny, ale również na organizm człowieka. Szczególnie cenne są ich właściwości antyoksydacyjne. Dzięki nim neutralizują wolne rodniki, które przyczyniają się do uszkodzenia komórek i przyspieszenia procesów starzenia się.

Ponadto flawonoidy:

  • wspierają funkcjonowanie naczyń krwionośnych,
  • wspierają funkcjonowanie układu krążenia,
  • regulują poziom cholesterolu,
  • poprawiają wchłanianie witaminy C,
  • wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego,
  • wspierają procesy detoksykacyjne,
  • działają przeciwzapalnie,
  • hamują agregację płytek krwi.

Ponadto flawonoidy poprawiają kondycję i wygląd cery, dlatego są chętnie stosowane w kosmetyce.

Jakie wyróżniamy rodzaje flawonoidów?

Flawonoidy dzieli się ze względu na budowę chemiczną. Wyróżnia się:

  • flawony: luteolina, apigenina,
  • flawonole: kwercetyna, moryna, kemferol, fisetyna, mirycetyna,
  • glikozydy: izokwercytryna, rutyna,
  • izoflawony: glicyteina, genisteina,
  • flawanony: hesperydyna,
  • antocyjanidyny: delfinidyna, cyjanidyna, malwidyna,
  • katechiny: teflawin, galusan.

Poszczególne grupy różnią się przede wszystkim ilością grup hydroksylowych.

W jakich roślinach są obecne flawonoidy?

Flawonoidy są obecne m.in. w:

  • czarnej i zielonej herbacie,
  • owocach cytrusowych,
  • czerwonych owocach,
  • granatowych owocach,
  • roślinach strączkowych,
  • kakao,
  • ziołach,
  • olejach roślinnych (szczególnie oliwie z oliwek),
  • orzechach,
  • kaszy,
  • warzywach (głównie w burakach, pomidorach, czerwonej kapuście, papryce).

Flawonoidy są obecne również w czerwonym winie, a także w konopiach siewnych, które jednocześnie są dobrym źródłem CBD.

W jaki sposób dostarczać organizmowi flawonoidy?

Aby dostarczyć organizmowi flawonoidów, należy włączyć do codziennej diety rośliny, w których się one znajdują. Zaleca się, aby było to główne źródło tych substancji. Dodatkowo można przyjmować je w formie suplementów diety. Uważa się, że flawonoidy są bezpieczne. Ostrożność należy zachować przy gotowych preparatach – należy je dawkować zgodnie z zaleceniami producenta, a także zachować wszelkie środki ostrożności dotyczące przeciwwskazań (np. uczulenie na składniki suplementu diety).


Wypowiedz się

Your email address will not be published.

Tu wpisz, czym wartościowym chciałbyś się podzielić na temat tego wpisu.
Każdy komentarz jest kierowany do kolejki do moderacji. Wszelkie próby spamu, szerzenie szkodliwych poglądów, obrażanie ludzi lub wchodzenie butami ze słomą są automatycznie odrzucane.