Mało powiedziane, że kuchnia wschodniej Azji jest dobra. To istny skarbiec smaków! Jednak wcale nie musimy jechać aż do Korei, aby się o tym przekonać. Dziś na polskim rynku dostępne są oryginalne zupki koreańskie instant. Czy rzeczywiście oddają esencję Dalekiego Wschodu? Sprawdźmy!
Koreańskie Kimchi
Kimchi to jedno z podstawowych dań kuchni koreańskiej. Występuje w wielu wariantach i stanowi fundament posiłku dla większości mieszkańców Seulu, jak i pozostałych miejscowości na półwyspie. Danie to składa się głównie z kiszonej kapusty pekińskiej z dodatkiem warzyw, w tym czarnej fasoli na przykład. Inaczej mówiąc, zupka koreańska Kimchi jest trochę jak pizza. Powstaje z tego, co akurat ma się w lodówce 😉
Do warzyw oczywiście dodaje się trochę sosu sojowego, czosnek, ostre papryczki Gochugaru i chińskie noodle. Te produkty kuchni koreańskiej są dostępne od ręki w internecie. Podobnie jak błyskawiczne zupki koreańskie Kimchi z makaronem. Kosztują ok. 7 zł i oddają oryginalny smak prosto z Seulu.
Jak szybko zrobić Ramen na ostro?
Ach, Ramen… To kolejny klasyk kuchni koreańskiej. Każdy miłośnik Dalekiego Wschodu choć raz musi go skosztować. Wśród zupek chińskich w marketach nie brakuje tego dania, aczkolwiek tylko nieliczne rzeczywiście mają w sobie ten azjatycki czar. Zupa Ramen opiera się na bulionie mięsnym, do którego dodaje się warzywa sos sojowy albo tare. Co to jest tare? To słonawa esencja umieszczona na dnie miski. W daniu są jeszcze prażone glony na przykład. Mega ostra koreańska zupka Ramen zawiera dodatkowo sprężysty makaron. Aby w prosty sposób przygotować pyszny lunch w stylu Ramen, wystarczy wejść na stronę https://sushi-sklep.pl/ 😉
Kluseczki ryżowe po koreańsku
Ostra koreańska zupka Ramen to dobry początek. Na drugie danie dobrze jest sobie zafundować koreańskie kluski z ryżu. To doskonała alternatywa dla makaronu. Bardzo popularne danie w Korei. Można je podać z warzywami, a i kurczak doskonale się przy nich sprawdzi. Oczywiście ostry sos Gochujang doda wszystkiemu charakteru, aczkolwiek łagodne wersje również robią robotę. W każdym razie gotowe zupki koreańskie instant w kubeczku odzwierciedlają te smaki, jakby zostały przygotowane w restauracji. Dlatego cenią je ludzie na całym świecie, zwłaszcza kiedy nie ma czasu na wyjście z biura. Ale, prawdę mówiąc, również wieczór we dwojga z ulubionym serialem to dobra okazja na ryżowe kluseczki instant z ostrym sosem.
Błyskawiczne zupki koreańskie o smaku owoców morza
Jeśli chodzi o kulinaria półwyspu koreańskiego, trudno nie pominąć owoców morza. Krewetki czy mięso mięczaków to ulubione dodatki większości Koreańczyków, a i Polacy odwiedzający ten kraj szukają takich smakołyków. Czy zupki koreańskie instant potrafią zastąpić świeże owoce morza?
Tak, są zupki koreańskie, które po zalaniu w pełni uwydatniają aromat takich dodatków. Mątwa, tuńczyk, małże, suszone wodorosty i ciasto rybne… To zupka neoguri. Czas przygotowania zajmuje raptem ułamek tego, ile trzeba by poświęcić w tradycyjnej kuchni nad Morzem Japońskim. A klimat tego miejsca, smak Korei Południowej i aromat mątwy w ustach – coś pięknego. Oto najlepszy pomysł na lunch w stylu azjatyckim 🙂
Powyższe to tak naprawdę tylko wstęp do bogactwa kuchni koreańskiej. Niemniej to wystarczy, aby poznać ten klimat. Produkty z tego kraju są dostępne w Polsce. Chodzi nie tylko o pyszne koreańskie zupki instant, co również bazy do Kimchi, sosy czy suszone wodorosty. Każdy z nas może ich spróbować. Naprawdę warto!
Chcę zacząć się zdrowo odżywiać, a Ty tutaj wyjeżdżasz z tym. 😛 Spróbuję, to na pewno. 😉