Dlaczego zamieniłem ekspres kapsułkowy na kolbowy?

Ekspres kolbowy do kawy

Pamiętasz te czasy, kiedy żeby zrobić kawę, sypało się ją do szklanki i zalewało wrzątkiem? Nasze babcie znały tylko taką metodę zaparzania kawy. My mamy łatwiej i mamy większy wybór. Możemy zrobić kawę taką, jaką zapragniemy w sposób znacznie wygodniejszy. W rytuale robienia porannej kawy coraz częściej wyręczają nas ekspresy, które zrobią kawę lepiej, niż my. Są to tego precyzyjnie zaprogramowane, dzięki temu nie da się zrobić niedobrej kawy ekspresem, ponieważ czynnik błędu ludzkiego jest tu pominięty.

Rodzajów ekspresów do kawy jest kilka. Są ekspresy automatyczne, kapsułkowe, kolbowe i przelewowe. Ja w swojej kuchni miałem kilka ekspresów. Przez długi czas wydawało mi się, że ekspres na kapsułki to najwygodniejsze rozwiązanie: wkładasz kapsułkę, naciskasz start i gotowe. Kapsułki mają jednak poważną wadę. Generują rocznie ogromne ilości plastiku. Nie można też samodzielnie wpływać na ich smak oraz porcje. Przemyślałem dalszy sens posiadania ekspresu kapsułkowego i podjąłem decyzję, że zamienię go na ekspres kolbowy. Zmiana wyszła na dobre, jakość zrobionej kawy się poprawiła i przestałem wreszcie generować śmieci po kapsułkach.

Zasada działania ekspresu kolbowego

Ekspresy kolbowe ciśnieniowe mają prostą budowę. W pierwszej kolejności spójrzmy na wyjmowany zbiornik na wodę. Przed uruchomieniem należy się upewnić, że znajduje się w nim odpowiednia ilość wody. Gdy już mamy napełniony zbiornik z wodą, wystarczy nacisnąć przycisk włączania. W tym czasie woda się nagrzewa, a my możemy zająć się kolbą. W kolbie znajduje się sitko, do którego należy wsypać zmieloną kawę, a następnie tę kolbę zamocować w ekspresie.

Gdy temperatura wody osiągnie zamierzoną wartość, zaświeci się kontrolka informująca, że ekspres jest gotowy do zaparzenia kawy. Wystarczy nacisnąć przycisk zaparzacza, by kawa przepuszczona przez kolbę napełniła kubek lub filiżankę.


Zalety ekspresu kolbowego

Każdy ekspres do kawy ma swoje wady i zalety. Dlaczego zdecydowałem się zrezygnować z ekspresu kapsułkowego i zacząłem używać kolbowego? Przede wszystkim dlatego, że dzięki kolbie jest więcej możliwości dozowania kawy. Można użyć swojej ulubionej kawy w przeciwieństwie do kapsułkowych id producenta kawy. Do kolby można wsypać nie tylko kawę, ale także ulubione przyprawy, w tym cynamon. Polecam poeksperymentować. Dzięki domieszkom różnych dodatków dodawanych do kolby, można poznawać nowe smaki i odkryć swój gust. Polecam zaopatrzyć się we własny młynek. Kawa świeżo zmielona ma zupełnie inny smak, niż ta mielona z paczki.

Wady ekspresu kolbowego

Żeby nie było zbyt optymistycznie, warto napisać też o wadach ekspresu kolbowego. Gdy używałem ekspresu na kapsułki, nie interesowało mnie nic poza pełnym zbiornikiem wody i wsadzeniem kapsułki. W przypadku kolby, należy ją samemu zasypać. To czasami może powodować bałagan, szczególnie kiedy przypadkiem rozsypie nam się trochę kawy podczas napełniania.

Po zaparzeniu kawy należy za każdym razem pamiętać, aby kolbę opróżnić z fusów. Często zdarza się, że z kolby kapie resztka wody, co może powodować zachlapanie blatu kuchennego, jeśli robimy to nieuważnie.

Kawa z ekspresu kolbowego. Podsumowanie

Biorąc pod uwagę szereg wad i zalet ekspresu kolbowego, wiele przemawia za tym, iż ten rodzaj przyrządzania kawy, mimo iż jest trochę bardziej skomplikowany, daje więcej przyjemności i doznań smakowych. Jeśli zastanawiasz się co wybrać: ekspresy kapsułkowe czy kolbowe, zdecydowanie zachęcam do wyboru tego drugiego. Nie ma nic przyjemniejszego jak własnoręcznie dobrana kawa i dodatki pod postacią cynamonu i kardamonu. Dzięki temu poranki i praca na home office są o wiele przyjemniejsze.

Wpis powstał dzięki współpracy z Ceneo, a każde kliknięcie do okazji wspiera mnie drobną kwotą.
E-booki

Wypowiedz się

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 105

Szukałeś mnie na Instagramie?