Czym się różni piwo rzemieślnicze od koncernowego?

Piwo rzemieślnicze jest bardzo szybko rozwijającym się trendem w ciągu ostatnich kilku lat. Ten rodzaj procesu warzenia pozwala wyróżnić się smakowi i metodom produkcji. Widać to w jakości produktu, który przedkłada smak i jakość nad ilość. Piwo kraftowe (będę naprzemiennie stosował to określenie wraz z “rzemieślnicze”, choć wiem, że to nie w 100% to samo) wcale nie jest stosunkowo nowym zjawiskiem. W Europie istnieje od setek lat. Termin „rzemiosło” odnosi się do metod produkcji, które podkreślają smak i często wykorzystują lokalne składniki.

Browar rzemieślniczy

Od kiedy w Polsce są popularne piwa kraftowe?

Polska to kraj o długiej i bogatej historii warzenia piw. W kraju znajduje się pierwszy w Europie browar, pierwsze polskie przepisy na piwo oraz pierwszy polski browar klasztorny. Obecnie Polska staje się jednym z najpopularniejszych kierunków na świecie dla miłośników piwa rzemieślniczego, ponieważ z roku na rok coraz więcej browarów otwiera u nas swoje podwoje.

Niektórzy próbują powtarzać utartą teorię, że najlepsze piwa są z Czech lub Niemiec. Jest zupełnie na odwrót. Zarówno Czesi, jak i Niemcy warzą piwa bardzo słabej jakości. Zazwyczaj są to pilsy lagery, a to są gatunki piwa najniższego sortu, pozbawione walorów smakowych. Ich smak ogranicza się zazwyczaj do aromatu osikanej monety, mokrego kartonu, lub nieumytej pachy. Stąd też się wzięło popularne określenie “sikacze”.

Jakość polskich piw kraftowych z roku na rok zdobywa coraz więcej miłośników

Polskie piwa rzemieślnicze szybko zyskują coraz więcej zwolenników. Jakość tych piw nie tylko się poprawia i ewoluuje, ale także przewyższa jakością piwa z innych krajów. Polskie browary kraftowe, takie jak Browar Pinta, Browar Widawa, Nepomucen, Funky Fluid, ReCraft, Gwarek, mogą pochwalić się wieloma docenianymi przez konsumentów piwami, a właściciele barów i dystrybutorzy zdają sobie sprawę z możliwości zaskarbienia sobie świadomych klientów.

Piwa typu ALE mają nieco charakterystyczny smak, który pochodzi z mieszanki słodu i chmielu. Lagery produkowane są z prawie wyłącznie słodowanego jęczmienia, co nadaje im wyrazisty smak. Hybrydy powstają, gdy jeden styl piwa jest mieszany z innym stylem – na przykład piwo IPA warzone z drożdżami lagerowymi lub gdy do piwa dodaje się elementy kawy, owoców, miodu, czy nawet gałęzi drzew iglastych. Piwa kraftowe wyróżniają się tym, że mogą powstać metodami, które są ograniczane jedynie granicą wyobraźni. Dlatego tak wspaniałe jest odkrywanie za każdym razem nowych smaków w kraftowym piwie.

Czym różni się piwo rzemieślnicze od korporacyjnego?

Piwo rzemieślnicze warzone jest przez małe, niezależne browary. Browarów rzemieślniczych nie ograniczają wielkie korporacyjne schematy, dzięki czemu mają większą swobodę w eksperymentowaniu ze składnikami i stylami piw. Browary rzemieślnicze oferują różnorodne gatunki piw, których nie znajdziesz nigdzie indziej. Nie muszą skupiać się na ograniczeniach bezgustownych mas, ponieważ są mali i skupieni na bardziej wymagających klientach. Dzięki temu mogą tworzyć piwa, które są bardziej eksperymentalne, jakościowe i kreatywne. Nie martwią się o to, że muszą produkować byle co, byle spodobało się ludziom, którzy kupują tanie rzeczy.

Piwo koncernowe jest masowo produkowane przez wielkie firmy. Browary korporacyjne przestrzegają ścisłych wytycznych dotyczących składników, których mogą używać w swoich piwach, a także stylu produkowanych przez siebie warek. Kontrolują również kanały dystrybucji, co ogranicza możliwość sprzedaży swoich produktów przez piwowarów rzemieślniczych. To powoduje, że te piwa są “nijakie”, tworzone pod masowego odbiorcę, dla którego bardziej niż jakość, liczy się cena i zbyt łatwa ogólnodostępność.


Pewnie zapytasz:

Skoro te znane piwa są tak słabe,
to dlaczego ludzie je tak często kupują?

No cóż. Niektóre rzeczy są znane z tego, że są znane. To zwykły, czasem ordynarny marketing, którym można wmówić wiele. Nawet to, że bardzo niskiej jakości produkt jest stylem życia milionów Polaków.

Serio. Zamiast żłopać plastikową zgrzewkę sikacza za 4 złote ze spożywczaka, kup sobie jedno piwo kraftowe. Nie idź w ilość. Zaufaj swojemu gustowi i odkryj na nowo przyjemność z picia piwa. Tego prawdziwego piwa.

Dlaczego piwa rzemieślnicze są lepsze niż piwa korporacyjne

Piwo rzemieślnicze to rodzaj piwa, który na ogół zawiera wysoki poziom słodu. Często wykorzystuje organiczny chmiel i jest na ogół warzone przez minibrowary. Piwa rzemieślnicze na wiele sposobów wyróżniają się na tle innych lokalnych lub krajowych marek.

Piwa kraftowe powstają w mniejszych partiach, co oznacza, że piwowar ma większą kontrolę nad smakiem i jakością swojego produktu. Minibrowary zwykle nie używają tanich zamienników w składzie w swoich piwach. Dzięki temu piwo smakuje autentycznie, bardziej treściwie i naturalnie. W przeciwieństwie do produkowanych na skalę przemysłową piw, które można znaleźć w większości sklepów spożywczych, piwa rzemieślnicze są zwykle sprzedawane w butelkach z indywidualnymi etykietami, które odzwierciedlają charakter piwa, czasami tworząc pewną historię. Kupując piwo rzemieślnicze nie kupujesz tylko bezdusznego produktu. Kupujesz doznania, jakie płyną z poznawania walorów naprawdę dobrego piwa.

Coraz lepsza jakość piw kraftowych vs. coraz gorsze piwa koncernowe

W czasach, kiedy duże browary przemysłowe coraz mocniej zaniżają jakość swoich produktów, by konkurować niską ceną, małe browary kraftowe idą w przeciwną stronę. Coraz więcej wychodzi piw innowacyjnych. Odkrywane są nowe gatunki chmieli. Powstaje też coraz więcej nowych odmian piw kraftowych. W tym samym czasie te duże browary, które znamy z reklam, chmiel zastępują tanimi ekstraktami chmielowymi. Czasami jest jeszcze gorzej. W niektórych piwach w ramach utrzymania niskiej ceny tanim sposobem jest używanie… uwaga… kukurydzy. Co gorsza, w piwach dużych browarów coraz rzadziej stosowany jest słód, który zastępowany jest… nie uwierzycie… syropem glukozowo fruktozowym. Dlatego jeśli jeszcze raz będziecie mieli odruch sięgać po tanie piwa ze znanych browarów z reklam, upewnijcie się dwa razy, czy zależy wam na bylejakości i niskiej cenie, czy może na przyjemności i doznawania pozytywnych odczuć smakowych.

Piwa rzemieślnicze a piwa koncernowe, różnice między nimi

Piwa kraftowe mają wiele smaku i złożoności. Piwa koncernowe są produkowane masowo i często mają zbyt wodnisty smak.

Istnieje wiele rodzajów piw rzemieślniczych, w tym ciemne ALE, IPA, lager, piwo pszeniczne, stout, hefeweizen, piwo belgijskie, porter. Piwa koncernowe są zazwyczaj najzwyklejszymi lagerami, czasami są też inne gatunki, które tylko udają piwa z tego nurtu.

W browarach rzemieślniczych piwo warzone jest przez rzemieślnika. Kogoś, kto zna się na nauce stojącej za tym procesem. W browarze firmowym robi się go na dużą skalę z zespołem pracowników, którzy niekoniecznie muszą wiedzieć cokolwiek o nauce browarniczej. Wystarczy, że umieją wykonywać polecenia przełożonych lub sterować komputerem.

Browary od wieków używane były jako symbol kunsztu i ciężkiej pracy, ale w dzisiejszym świecie proces warzenia piwa jest profanowany przez tych największych, którzy skuszeni szansą łatwego zarobku, zaczęli coraz bardziej odchodzić od pierwotnej postaci prawdziwego piwa.

Jak wybrać najlepszą markę piwa rzemieślniczego?

Piwo rzemieślnicze mocno koncentruje się na smaku i zapachu, więc każda osoba ma swój ulubiony rodzaj piwa. Pierwszą rzeczą, którą powinieneś zrobić przy wyborze nowego piwa rzemieślniczego, powinno być jego wypróbowanie w niewielkiej ilości. W ten sposób dowiesz się, czy smak i aromat zawarty w tym piwie to coś, co lubisz, czy nie. Jeśli nie jest to coś, co odpowiada twoim kubkom smakowym, nie ma sensu kupować kolejnego. Wtedy lepiej odkrywać dalej inne smaki.

Najlepszy sposób na spożywanie piwa rzemieślniczego

Browarnictwo kraftowe to dynamicznie rozwijająca się branża i istnieje wiele marek do wyboru. Ale skąd wiesz, jaki jest dla Ciebie idealny napój? Istnieje kilka czynników, które mogą pomóc w podjęciu decyzji:

  • Lubisz ciemne czy jasne smaki?
  • Szukasz coś gorzkiego lub słodkiego?
  • Wolisz proste smaki, a może coś bardziej złożonego?
  • Wolisz wysoką zawartość alkoholu czy niską zawartość alkoholu?
  • Jaki jest twój budżet?

Cokolwiek wybierzesz, pamiętaj: alkohol jest wyłącznie dla osób pełnoletnich, a jego degustowanie należy robić z umiarem.


Wypowiedz się

Your email address will not be published.

Tu wpisz, czym wartościowym chciałbyś się podzielić na temat tego wpisu.
Każdy komentarz jest kierowany do kolejki do moderacji. Wszelkie próby spamu, szerzenie szkodliwych poglądów, obrażanie ludzi lub wchodzenie butami ze słomą są automatycznie odrzucane.