Przepis na omlet z mozzarellą

Przepis na omlet z mozzarellą

Z głodem nie ma co negocjować. Trzeba go zaspokoić i pilnować, by nie przyszedł ze zdwojoną siłą. Tak samo jest z apetytem. Jeśli zaspokoisz głód czymś, co nie będzie ci odpowiednio smakować, z odsieczą przyjdzie apetyt i wywoła ponownie głód. A wtedy, gdy głód i apetyt przyjdą w parze, masz przerąbane.

Co w takich przypadkach zrobić? Odpowiedź jest jedna: pokonać głód i apetyt jednym ciosem. Nie lubię dań na jajkach, ale dla omletu lubię robić wyjątki. Dlatego dziś pokażę jak zrobić smaczny i pachnący omlet z mozzarellą.

Przepis na omlet z mozzarellą

Zanim weźmiemy się za robienie omleta, przygotujmy to, co będzie potrzebne:

  • 4 jajka
  • Smalec ze skwarkami
  • Parmezan
  • Sól himalajska
  • Pieprz ziołowy
  • 1 opakowanie Zottarella
  • Mini pomidorki. Około 10 sztuk
  • Bazylia. Świeżo zrywane liście
  • Oregano w przyprawie sypkiej
  • Suszone pomidory w przyprawie sypkiej
  • Chili 1 szt
  • Mnóstwo dobrej zabawy 🙂

Najpierw ubijamy jajka z parmezanem, pieprzem ziołowym i solą himalajską tak, żeby miały jednolitą konsystencję. Zabawna sytuacja, bo jajka ubijam widelcem, ponieważ za każdym razem, gdy chcę użyć ubijaczki do jajek, przypominam sobie, że miałem ją kupić 🙂

Do rozgrzanej patelni wędruje smalec ze skwarkami. Jak się smalec roztopi, dodajemy ubite jajka i przez 9 minut czekamy jak się usmażą. W trakcie smażenia dodajemy połówki mini pomidorków, posypujemy ziołami, a następnie przykrywamy je plasterkami mozzarelli, aby zapach włoskich ziół kumulował się między omletem, a mozzarellą. Zapach ziół pod mozzarellą jest obłędny. Po prostu rewelacja!

Świeże zioła bazylii daje się na samą górę, aby lekko wtopiły się w mozzarellę. Pomiędzy ziołami można ułożyć kawałki chili, aby omlet smakował na przemian ostro i gorzko.

Zdjęcie omletu pochodzi z chwili jego smażenia. Gdy danie było gotowe, od razu wziąłem się za jedzenie, zapominając, że miałem zrobić zdjęcia. W sumie to dobrze, że zapomniałem, bo zajęłoby mi to kilka minut, a kto by chciał jeść zimny omlet 🙂

Po raz pierwszy do omletu użyłem mozzarelli. Omlet wyszedł  jeszcze lepiej niż kiedyś. W sumie to za każdym nowym razem wychodzi coraz lepiej 🙂

Zottarella mozzarella Zott

Warto spróbować mozzarelli do omletu. Mnie smakowało. Zostało jej jeszcze na kilka obiadów.


E-booki

Komentarzy: 17

  1. Paulina i Martyna | www.pojedztam.pl

    Może to dziwne, ale nigdy nie jadłyśmy omleta :)) Taki z mozarellą musi być pyszny.

  2. Altruistka

    Uwielbiam takie smaki!

  3. Łukasz

    Kurcze takie pyszne zdjęcie jeszcze przed obiadem? Powinni tego zakazać! 🙂
    Zainspirowałem się. Robiłem różne omlety ale z mozzarellą jeszcze nigdy. W sobotę na śniadanie jak znalazł 🙂

  4. Mana

    Przepis na omlet wydaje się prosty, ale sama bym na to nie wpadła żeby tak go zrobić. To znaczy, że za mała eksperymentuje w kuchni i rzadko sięgam po nowe przepisy.

  5. Christophermakowski

    Wygląda naprawdę apetycznie!
    Super blog

  6. Tomeczek

    Wstyd przyznać. Nigdy nie jadłem omleta, a przepis wydaje się taki prosty.

  7. marusia

    Ciężko jest dostać dobrą mozzarelle ale jak na takie domowe warunki to przepis wygląda na bardzo smaczny 🙂

  8. Marysia

    Super przepis, uwielbiam sałatki z mozzarelą, zwłaszcza z bufalą 🙂

  9. Magda

    Skąd wziąć dobrą mozzarelle?

  10. Ewelina

    Przepis zapowiada się fajnie. Szczerze powiedziawszy, wcześniej nie dodawałam suszonych pomidorów, ale ten pomysł brzmi ciekawie. Zresztą chyba wszystko, co z mozzarellą jest smaczne 🙂 Muszę go koniecznie wypróbować

  11. Gośka

    mogłabym to jeść cały czas

  12. Renata

    Bardzo fajny przepis na omleta, mogła bym go jeść codziennie 🙂

  13. gabi

    mozarella najlepsza !

  14. Kinga

    uwielbiam mozarelle ale do omleta jeszcze nie dodawałam. Ciekawa propozycja

  15. Martynka

    Cudowne zdjęcia, kapitalny przepis 🙂

  16. Hania

    oooooooooooooo najlepszy

  17. Na takie jedzenie to sami mamy ochotę. A co powiesz na sushi? Zapraszamy do nas do Nowego Dworu Mazowieckiego do skosztowania naszego jedzenia. Choć taki omlet według twojej receptury też chętnie byśmy zjedli.

Wypowiedz się

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2,631

Szukałeś mnie na Instagramie?