2 przepisy ze składnikami z zapasów z kwarantanny

Przepis na dania z makaronu

Epidemia wywołana przez koronawirusa SARS-CoV-2 sprawiła, że Polacy masowo wybrali się na zakupy. Wiele osób zrobiło tak duże zapasy, że makaron i ryż mógłby być ich jedynym pożywieniem przez najbliższe miesiące. Bez względu na to czy czytasz ten wpis w trakcie epidemii, czy już po, przedstawione przepisy mogą Cię zainteresować, a dodatkowo wykorzystują one wiele z produktów które były kupowane “na zapas”.

Burrito lub chili con carne

Pierwszy przepis ze składnikami z zapasów z kwarantanny to burito, lub w prostszej wersji chili con carne. Do jego przygotowania będą potrzebne następujące składniki:

  • 400-500g mięsa mielonego wołowego,
  • 3 cebule,
  • puszka pomidorów,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • puszka kukurydzy,
  • 400g ryżu,
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek,
  • przyprawy – chili con carne, lub jeśli nie posiadamy to: papryka chili, papryka słodka, sól, pieprz, czosnek, kmin rzymski,
  • placki tortilli (do burrito),
  • ulubiony sos (do burrito).

Cebulę należy drobno pokroić, a następnie podsmażyć na oleju lub oliwie. Gdy cebulka nabierze lekko złotej barwy dodajemy mięso mielone oraz przyprawy. W momencie gdy mięso będzie już usmażone dodajemy puszkę pomidorów i przykrywamy. W między czasie wstawiamy do gotowania ryż. Na każde 100g ryżu należy do garnka wlać 200ml wody. Ryż należy gotować do momentu aż cała woda z garnka odparuje. Pod koniec gotowania ryżu na patelnię z mięsem dodajemy puszkę fasoli oraz kukurydzy.

Jeśli przygotowujemy burrito, to placek smarujemy ulubionym sosem. Następnie nakładamy na środek ryż i mięso wraz z dodatkami. Całość zawijamy.
Jeśli przygotowujemy chili con carne, nakładamy na talerz ryż i polewamy go przygotowanym mięsem z dodatkami.

Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym

Drugim przepisem ze składników “niezbędnych do przeżycia epidemii” będzie makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym, ponieważ zaraz po ryżu był to drugi najchętniej kupowany produkt w sklepach. Do jego przygotowania będziemy potrzebować:

  • 250g makaronu (może być spaghetti lub np. kokardki),
  • 200g śmietany 18% lub 30%,
  • 2 cebule,
  • 2 puszki tuńczyka,
  • czosnek,
  • oliwa z oliwek,
  • koperek
  • sól, pieprz
  • twardy ser np. old Amsterdam, pecorino (opcjonalnie)

W pierwszej kolejności tak jak w poprzednim przepisie należy pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć na patelni. Równocześnie przeciskamy przez praskę 1 lub 2 ząbki czosnku i dodajemy do cebuli. Smażymy do momentu, aż cebulka zrobi się lekko złota. Wtedy zmniejszamy moc palnika i dodajemy na zmianę po trochu tuńczyka i śmietany. Jeśli dodalibyśmy całość na raz, śmietana mogłaby się zważyć. Po dodaniu całości podgrzewamy do zagotowania i wyłączamy, a następnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

W drugim garnku gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po odcedzeniu przekładamy na talerze. Makaron polewamy sosem i posypujemy świeżym posiekanym koperkiem. Dodatkowo potrawę można delikatnie posypać od góry startym na drobnych oczkach twardym serem i posypać grubo zmielonym pieprzem z młynka.


E-booki

Komentarzy: 6

  1. blurppp

    Ja jeszcze “wydziwiam” jeszcze mam pełna spiżarnie, ale przyjdzie dzień, ze proste przepisy będą w cenie. Zapisuje 🙂

  2. Andrzej

    Burrito może niekoniecznie, ale za pomysł z tuńczykiem niech Ci ziemia lekką będzie i w dzieciach wynagrodzi. Już mi się pomysły kończyły 🙂

  3. Pojedztam.pl

    Z chęcią wypróbujemy przepis na makaron.

  4. Iwona Motyw Kobiety

    Z ciekawościa weszłam na Twój post – bo też mam zapasy (zrobione jeszcze hoho przed tym sklepowym szaleństwem, a właściwie robione sukcesywnie cały czas) i teraz, aby nie chodzić do sklepu co 2.dzień po prostu korzystam z magicznego pudełka + zamrażarki (niech żyją zbiory!)

  5. Justyna

    makaron uwielbiam pod każdą postacią 😉

  6. Patryk Tarachoń

    Ciekawe co będzie można zrobić z papieru toaletowego. 😛

Wypowiedz się

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1,221

Szukałeś mnie na Instagramie?