Używa się go często, a tak mało o nim mówi. Olej kuchenny – nieodzowny towarzysz każdego bywalca kuchni. Dziś poopowiadamy sobie jakie zalety posiada olej rzepakowy, a na końcu wpisu podzielę się przepisem na polsko-meksykańską sałatkę z wykorzystaniem oleju rzepakowego.
Zalety oleju rzepakowego
O zaletach oleju rzepakowego ostatnio zrobiło się dość głośno za sprawą ogólnopolskiej kampanii społecznej pod nazwą “Olej rzepakowy skarbem Europy”. Kampania ta ma za zadanie edukować społeczność i wskazać zalety ze stosowania oleju rzepakowego w codziennej kuchni. Ja również uczestniczę w tej akcji, dlatego korzystając z okazji, że mnie do niej zaproszono, podzielę się swoimi słowami.
Kiedyś była moda na oliwę z oliwek. Moda ta nie ma jednak pokrycia z tym, jaki skład zawiera taka oliwa. Niewielka wartość odżywcza oliwy a także gorszy smak od rzepaku powoduje, że warto pomyśleć nad wyborem czegoś, co ma szersze zastosowanie, a przede wszystkim zawiera właściwą proporcję kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.
Zawartość kwasów tłuszczowych w oleju rzepakowym
Omega-3 i omega-6 to wartościowe kwasy tłuszczowe, które znajdują się w zdrowych produktach żywnościowych. Omega-3 ma pozytywny wpływ na pracę serca, mózgu oraz utrzymanie poprawnego działania wzroku. Korzystnie wpływa również na skórę, stawy, kości, a także działa przeciwnowotworowo. Omega-3 najczęściej występuje w rybach. Znajduje się też w składzie mleka matki, więc już od początku naszego życia nam ten kwas towarzyszy. Występuje również w olejach roślinnych, jednak tutaj więcej można znaleźć kwas tłuszczowy omega-6. Jeśli chodzi o omega-6, to znajdziemy go w dużej ilości produktów roślinnych: oleju rzepakowym, tofu, pestkach czarnej porzeczki, migdałach czy orzechach włoskich. Ogólnie zaleca się, aby proporcja kwasu omega-3 do omega-6 w codziennej diecie wynosiła 1:2. Olej rzepakowy w sam raz spełnia ten warunek:
- tłuszcze nasycone: 7%
- omega-3: 10%
- omega-6: 20%
- oleinowy: 62%
Jak widać, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 stanowią blisko 30% składu oleju rzepakowego, czyniąc ten olej jednym z najzdrowszych.
Zawartość witamin w oleju rzepakowym
Olej rzepakowy jest też bogaty szczególnie w trzy rodzaje witamin. Należą do nich witamina E, K oraz A. Zobaczmy zawartość witamin w oleju rzepakowym na 100 gram produktu:
- witamina E: 33 mg
- witamina K: 75 μg
- prowitamina A: 550 μg
Olej rzepakowy czy słonecznikowy?
Pewnie wielu z was zadaje sobie pytanie co lepsze: olej rzepakowy czy słonecznikowy? Oba oleje są popularne na polskich stołach, lecz gdyby je porównać, który z nich wypadłby lepiej? Sprawdźmy to.
Olej rzepakowy zawiera więcej kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w porównaniu z olejem słonecznikowym. Ma też więcej witaminy K i A. Za przewagą oleju słonecznikowego przemawia większa zawartość witaminy E. Wydawałoby się, że każdy z tych olejów ma swoje mocne i słabsze strony, jednak kluczowy czynnik, jakim jest zawartość kwasów omega 3 i 6 przemawia za tym, że lepszy pod względem składu jest olej z rzepaku.
Do czego można wykorzystać olej rzepakowy?
Do wszystkiego, do czego wykorzystuje się inny olej. Olej rzepakowy można wykorzystać do smażenia, a przede wszystkim można użyć do sałatek warzywnych. Ole daje sałatce lepszą konsystencję, większą przyczepność składników, polny zapach, no i wspomniane wcześniej kwasy tłuszczowej.
Przepis na zdrową warzywną sałatkę z olejem rzepakowym
Chcesz zdrowo zacząć dzień z dobrą sałatką? Polecam ci skorzystanie z mojego pomysłu na polsko-meksykańską kuchnię. Przepis uprzyjemni ci dzień i sprawi, że w prawidłowy sposób utrzymasz dobre samopoczucie, przy okazji doznając smacznych doznań smakowych.
- kapusta rzymska
- rukola
- drobno starta marchew
- kukurydza – ⅓ puszki
- czerwona fasola – ⅓ puszki
- pomidorki koktajlowe – 5 szt.
- ostra papryczka jalapeno
- olej rzepakowy
- suszone pomidory
- mielona suszona słodka papryka
- suszony czosnek z trawą cytrynową
- przyprawa kebab shoarma lub dowolna do pieczonego kurczaka
- sok pomidorowy (do popicia podczas jedzenia)
A przy okazji – sami powiedzcie: czy nie pięknie wiosną wygląda żółte pole rzepaku?
Pasjonat pozytywnego stylu życia. Prowadzę bloga od 2012 roku dzieląc się wiedzą i spostrzeżeniami. Ekspercko recenzuję rzeczy i miejsca warte uwagi, które zmieniają życie na lepsze. Poza blogowaniem napisałem kilka e-booków oraz publikacje w prasie drukowanej. Moje treści cytowane są przez duże media, w tym telewizja i portale.