Wartości odżywcze pizzy

Zdrowe składniki pizzy

Czy pizza ma jakiekolwiek wartości odżywcze? Czy osoby, które się odchudzają lub troszczą się o swoje zdrowie, od czasu do czasu pozwalają sobie na skonsumowanie niewielkiego trójkątnego placka? Jak najbardziej! Wartości odżywcze pizzy są konieczne organizmowi. Bo zdrowe żywienie to wbrew pozorom nie tylko warzywa, owoce, kurczak i brązowy ryż. Nawet pizzę można zaliczyć do grupy wartościowych i odżywczych dań, gdyż wbrew pozorom składa się ona z całkiem przyjemnej liczby witamin i mikroelementów.

Jakie wartości odżywcze ma pizza?

Oczywiście w większości przypadków pizze są daniami kalorycznymi i dość tłustymi. Nie można jednak powiedzieć, że w całości składają się one wyłącznie z samego tłuszczu i zatrzymującej wodę w organizmie soli. Dodawane do nich składniki są bowiem świetnym źródłami zróżnicowanych mikro i makroelementów. Ser, zwłaszcza ten typu mozzarella, dostarcza organizmowi wapnia i licznych witamin z grupy B, które ciężko przyswoić wraz z normalnym pożywieniem. W pomidorach, z których przygotowuje się sosy, ukrywa się natomiast przyjemna dawka likopenu. Chroni on przed nowotworami i zapewnia młody wygląd skóry. Niejedna pizzeria do swoich przysmaków dodaje również cebulę. Ta doskonale radzi sobie z obniżaniem poziomu złego cholesterolu we krwi, będąc także źródłem witaminy C oraz błonnika pokarmowego.

Oczywiście wartości odżywcze pizzy zależą od sposobu jej przygotowania. Ta mrożona, kupiona za kilka złotych w supermarkecie, nie będzie składać się niemalże z żadnych witamin czy minerałów. Należy również uważać na dania przyrządzane przez amatorów i samemu kontrolować jakość i świeżość dodawanych do nich składników. Kiepsko wyglądająca szynka mogła być po prostu źle przechowywana. Lekko czarne pieczarki najprawdopodobniej były już stare, przez co zostały wyzbyte ze wszystkich lepszych wartości odżywczych. Warto więc znaleźć taką pizzerię, która serwuje swoim klientom dania zdrowe i świeże. Albo, jeśli ma się wystarczająco dużo talentu w kuchni – zrobić samemu.

Każdy sięga czasem po jedzenie na dowóz, gdy spieszy się i nie chce zajmować się samodzielnie gotowaniem. Pizza w takich sytuacjach może być naprawdę mądrym i zdrowym wyborem. Szczególnie, że w liście swoich składników ma naprawdę dużo wartościowych dodatków. Można więc powiedzieć: nie taki diabeł straszny, jak go malują. Pizza to naprawdę dobry wybór. I to mówię wam ja – straszny łakomczuch, który nie wyobraża sobie życia bez pizzy z dużej ilości składników i ostrego sosu.


E-booki

1 Komentarz

  1. Aneta Boritzka

    Ja również pizze zajadam na ostro – choć nie wiem czy jest to szczególnie zdrowe – ale jak już grzeszę “pizzą” to na całego 🙂

Wypowiedz się

Your email address will not be published. Required fields are marked *

902

Szukałeś mnie na Instagramie?