Jak jeść zdrowo bez tłuszczu, nie rezygnując z pieczenia i smażenia? Poznaj sposób, który zmieni twoje kulinarne nawyki na lepsze.
Inflacja w ostatnich miesiącach sprawiła, że ceny olejów niebotycznie wzrosły do absurdalnych kwot. A to pewnie nie koniec tego szaleństwa. Nie wiadomo ile jeszcze olej podrożeje. Doszło do tego, że smażenie na oleju stało się nie tylko niezdrowe, ale bardzo kosztowne. Jak zatem sprawić, aby przyrządzanie jedzenia nie spustoszyło naszego portfela? Wystarczy zmienić jeden drobny nawyk, który pozwoli nie tylko na zaoszczędzenie kasy, ale także na zdrowsze jedzenie oraz większy porządek w kuchni. Tym nawykiem jest zmiana sposobu pieczenia potraw. Ja ten nawyk stosuję już ponad dwa lata i jestem z niego bardzo zadowolony. O czym mowa? O rezygnacji z przygotowywania potraw na niezdrowym oleju i używaniu frytkownicy beztłuszczowej typu “air fryer”, która zamiast ociekać tłuszczem, piecze potrawy samym gorącym powietrzem. Poznajmy zalety tego typu urządzeń.
Piecze, smaży, grilluje
Frytkownica beztłuszczowa jest bardzo praktyczna w kuchni. Piecze potrawy równomiernie, ponieważ nie ma potrzeby obracania i przewracania, aby jedzenie wysmażyło się równo. Frytkownicą beztłuszczową możesz smażyć, grillować, piec – wszystko, co tej pory robiłeś na oleju lub ogniu. No, może poza smażeniem racuchów na głębokim oleju.
Jedzenie przyrządza się prawie 2 razy szybciej, niż w piekarniku czy na patelni
Cyrkulacja powietrza w urządzeniu przebiega w taki sposób, że jedzenie jest gotowe znacznie szybciej niż gdyby robiło się to tradycyjną metodą. Specjalnie zaprojektowana konstrukcja powoduje coś w rodzaju gorącego cyklonu, który w szybkim tempie dmucha powietrzem. W ten sposób cała powierzchnia jedzenia jest pięknie przypieczona bez długiego czekania. Wiadomo, jak człowiek głodny, to zły 🙂 A czekanie na jedzenie niepotrzebnie potęguje poczucie głodu.
Nie trzeba wycierać rozpryskanego oleju
Pamiętasz ten widok ścian w kuchni po skończonym smażeniu ryby na oleju? Wycieranie opryskanych ścian nie należy do przyjemności. Tym bardziej wtedy, gdy olej pryskał także na firanki kuchenne, ubrania, świeżo pomalowane ściany lub drogi sprzęt AGD.
Oprócz rozpryskanego oleju, jest jeszcze jedna kwestia: zapachu.
Brak nieprzyjemnego zapachu smażenia
Lubisz zapach po smażonej rybie, który potem czuć na ścianach i meblach jeszcze kilka dni? Jak to nie lubisz? To dlaczego smażysz na oleju? Smażenie powietrzem odbywa się w zamkniętej konstrukcji, gdzie nic poza nią się nie wylewa. Jedyne, co trzeba umyć, to tackę urządzenia, w którym się smażyło jedzenie. Można ją także wsadzić do zmywarki i mieć ten temat z głowy.
Koniec z problemem estetyki. O ile przyjemniej się przyrządza jedzenie, kiedy nie ma się wokół uciążliwego bałaganu.
Zdrowe jedzenie z mniejszą zawartością tłuszczu
Tłuszcz w jedzeniu jaki jest, każdy wie. Okropnie niezdrowy i psuje zapach smażonego jedzenia. Smażenie gorącym powietrzem we frytkownicy pozwala poczuć prawdziwy smak jedzenia niezakłócony zapachem tłuszczu. O ileż piękniej smakuje jedzenie bez tłustych dodatków. Wyobraź sobie odgrzewanie pierogów. Pięknie zarumienione, pachnące, nie ulepione tłuszczem. To zupełnie inna jakość przyrządzania potraw, z której już nie chcę rezygnować.
Smażenie gorącym powietrzem ma same zalety
Zauważyłem, że od kiedy zrezygnowałem ze smażenia na patelni i sprawiłem sobie jedną z takich frytkownic typu “air fryer”, znacznie chętniej spędzam czas w kuchni, mam większy porządek, a przede wszystkim zdrowiej się odżywiam. Gdyby teraz ktoś mi kazał wrócić do pieczenia i smażenia w sposób jak dawniej, protestowałbym wszystkimi częściami ciała 🙂 Jak już się raz skorzysta z lepszych metod przyrządzania jedzenia, to już się nie chce nigdy wracać do niezdrowych i nieestetycznych nawyków z przeszłości.
Wpis powstał dzięki współpracy z Ceneo, a każde kliknięcie do okazji wspiera mnie drobną kwotą.
Pasjonat pozytywnego stylu życia. Prowadzę bloga od 2012 roku dzieląc się wiedzą i spostrzeżeniami. Ekspercko recenzuję rzeczy i miejsca warte uwagi, które zmieniają życie na lepsze. Poza blogowaniem napisałem kilka e-booków oraz publikacje w prasie drukowanej. Moje treści cytowane są przez duże media, w tym telewizja i portale.
Widzę, że warto skusić się na taką frytkownicę. Dziękuję za wymienienie jej zalet.