Jesień to ta pora roku, kiedy zaczynamy wszędzie widzieć dynię i cieszyć się jesiennymi świętami, takimi jak Halloween. Jednym ze składników, które zawsze upewniam się, że mam pod ręką o tej porze jest dynia. Przepisy z dyni mają swój szczególny czas ostatniego dnia października. Mimo iż najbardziej tradycyjną formą jest główka dyni, można ją spotkać również pod różnymi postaciami, jak np. mrożone kostki dyni, puree z dyni w puszkach, sos dyniowy, ketchup z dyni (tak!), czy różnego typu przekąski. Możesz je znaleźć w każdym markecie spożywczym lub sklepie specjalistycznym. Z puree łatwo można przyrządzić pyszne wypieki z dyni, ale także ugotować prostą zupę, która nie zajmie ci dłużej niż 20 minut. Natomiast z mrożonych kostek można dać ponieść się fantazji o wiele dalej.
Przepisy z dyni na Halloween i nie tylko
Mam dla was moje ulubione przepisy z dyni, które mogą się przydać jako kuchenna inspiracja nie tylko na Halloween.
Zupa krem z dyni + curry i kurkuma
Co należy przygotować:
- woreczek 400g mrożonych kostek z dyni
- 4 starte marchewki
- 4 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- mała śmietana 18%
- odrobina oleju sojowego
- szczypta gałki muszkatałowej
- szczypta imbiru (ja chętnie daję więcej, ponieważ lubię odrobinę pikanterii)
- odrobina zmielonej słodkiej papryki suszonej
- sól lub słona przyprawa warzywna
- pieprz mielony
- odrobina curry
- szczypta kurkumy
Marchew i ziemniaki najpierw gotujemy na parze lub garnku z wodą do momentu aż zmiękną. Gdy już warzywa będą gotowe, nadchodzi najłatwiejszy etap przepisu, czyli umieszczenie wszystkich składników (poza śmietaną i olejem) w blenderze. Po zmiksowaniu przenosimy zawartość do garnka, solimy i ustawiamy indukcję na średnią moc. W trakcie gotowania przychodzi czas na dodanie najpierw oleju sojowego, następnie mieszamy i czekamy parę minut. Potem do garnka dołącza śmietana, aby uzyskać efekt gęstości. Należy uważać, żeby nie przesadzić ze śmietaną. Zbyt duża ilość zmienia kolor zupy, a o to w zupie na Halloween chodzi, aby miała wyraźny pomarańczowy kolor. Dopiero teraz dajemy świeżo wyciskany czosnek oraz pieprz, mieloną paprykę, gałkę muszkatałową i imbir. Po około 20-25 minutach zupa jest już gotowa. Można ją przy okazji doprawić cynamonem lub goździkami, które wniosą w zupę ostrzejszy, korzenny smak. Kurkuma i curry dodają kolorytu zupy, a przy okazji dają od siebie dawkę pozytywnych witamin.
Pieczona dynia z batatami
To jeden z najprostszych przepisów, jakie istnieją z dynią. Wystarczy przygotować składniki i je wrzucić. Z jedną małą uwagą, o której zaraz napiszę.
Składniki:
- bataty pokrojone w plasterki lub paski
- dynia delikatnie pokrojona w kawałki. Może być też mrożona dynia w kostkach.
Ja dodałem jeszcze mrożone frytki, bo akurat miałem końcówkę opakowania, więc się przydały.
Jedzenie na oleju jest wstrętne, dlatego zachęcam do skorzystania z urządzeń typu Air Fryer. Można w nich smażyć potrawy bez katowania ich ogromną ilością oleju. Jedzenie piecze się dzięki obiegowi gorącego powietrza, co sprawia, że smakuje bardziej naturalnie niż oblepione tłustym olejem.
Składniki wystarczy wrzucić do naczynia i w temperaturze 180 stopni ustawić czas pieczenia na 10 minut. Warto pamiętać, że dynia ma inny czas pieczenia i jest bardziej delikatna, dlatego lepiej na początku wsadzić tylko bataty, a dopiero po około 5 minutach dołożyć dynię. Ja początkowo tego nie wiedziałem i za pierwszym razem dynia wyglądała skurczona i spalona. Dopiero za drugim razem byłem mądrzejszy.
Dynia z ryżem i kurczakiem z sosem habanero
Dla osób nie potrafiących jeszcze zrezygnować całkowicie z mięsa też jest przepis 🙂 Ryż z kurczakiem pasują do siebie pod wieloma postaciami. Tym razem będzie to ostra wersja na Halloween. Uwaga. Ta potrawa naprawdę może spowodować pieczenie w ustach.
Jakie składniki są nam potrzebne:
- kawałki dyni
- drobno pokrojone kawałki kurczaka
- jedna porcja ryżu
- sos pomidorowy
- zioła włoskie
- ostry sos, np. Habanero
Do ryżowaru wsypujemy ryż i dosypujemy włoskich ziół według upodobania. Ja użyłem ulubionego oregano oraz bazylii. Gdy ryż w trakcie gotowania trochę rozmięknie, dodajemy sosu pomidorowego. Może być taki sam, jaki jest stosowany w pizzy lub spaghetti. Łowicz ma też sosy pomidorowe w specjalnej edycji z dynią. Ja na tę okazję wykorzystałem sos pomidorowo-dyniowy, aby podkreślić akcent jesiennej kuchni.
W międzyczasie w Air Fryer pieczemy kurczaka bez oleju. W tym czasie zajmujemy się ryżem z wymieszanym sosem pomidorowym, gdzie finalnym procesem będzie dodanie łyżki stołowej ostrego sosu paprykowego. Może być Habanero, ale jeśli dla kogoś taka ostrość to kosmos, może użyć łagodniejszych wersji, np. piri-piri lub chili. Jeśli natomiast jesteś fanatykiem ostrości, to możesz pozostać przy skali Habanero, lub pójść w jeszcze dalsze ekstremum pod postacią sosu z papryki Carolina Reaper.
Gdy kurczak będzie ładnie zarumieniony, wystarczy dodać go na talerzu do przygotowanego wcześniej ryżu z sosem. Przed zjedzeniem warto trochę odczekać, aby kurczak nasiąknął mocą sosu z ostrej papryki.
Dynia na słodko: koktajl z marchwią i dziką różą
Najpierw składniki:
- świeża dynia lub mrożona w kostkach
- jedna obrana marchew
- 1 banan lub jabłko
- mała łyżeczka proszku z dzikiej róży LitoFlex
- odrobina imbiru i cynamonu
- dla lubiących na słodko – duża łyżka miodu
Jeśli szukasz przepisu, który jest zarówno zdrowy, jak i smaczny, to jest to zdecydowanie dla Ciebie! Ten koktajl jest robiony od podstaw i smakuje absolutnie pysznie. Idealnie sprawdza się jako bomba witaminowa w jesienne poranki, ale można go również spożywać o każdej porze dnia jako uzupełnienie jadłospisu. Koktajl ten nie tylko gasi pragnienie, ale przede wszystkim odżywia i wzmacnia. Zawarty w nim suszony proszek z dzikiej róży dostarcza najlepszej z możliwych postaci witaminy C. Warto wspomnieć, że dzika róża to roślina o niebywałych wręcz cechach zdrowotnych, ale żeby nie rozgadywać się o tym zbyt wiele, odsyłam do osobnego wpisu klikając TUTAJ. Jeśli ktoś preferuje słodsze specjały – warto porzucić myśl o cukrze, a dodać miód. Miód przy okazji jest dobrym środkiem na serce, czego nie można powiedzieć o cukrze.
Przepisy dyniowe na Halloween. Ważne, by dobrze się przy tym bawić
Przepisów nie trzeba traktować turbo poważnie. Dynia ma wnosić masę pozytywnej aury i dobrej zabawy, więc przepis można dowolnie interpretować po swojemu. Ważne tylko, aby nie przesadzić. Dynia jest fajna i warto ją docenić w kuchni nie tylko ten jeden raz w roku.
@marcinkaminski_pl 🎃 Nowy halloweenowy wpis na blogu! A w nim 4 przepisy z dyni. Wbijajcie! Link w profilu. ##halloween ##dynia ##pumpkin ##przepis ##blog ##bio ##lidl
Pasjonat pozytywnego stylu życia. Prowadzę bloga od 2012 roku dzieląc się wiedzą i spostrzeżeniami. Ekspercko recenzuję rzeczy i miejsca warte uwagi, które zmieniają życie na lepsze. Poza blogowaniem napisałem kilka e-booków oraz publikacje w prasie drukowanej. Moje treści cytowane są przez duże media, w tym telewizja i portale.