Piwne style #3: Black IPA

Black IPA jakie piwa. Co to jest

IPA jest niewątpliwie najpopularniejszym gatunkiem wysokojakościowych piw kraftowych. Nie dziwi więc tak wiele odmian tego piwa. W pierwszej części cyklu “Piwne Style” napisałem ogólny zarys piwa IPA oraz rozpisałem, na jakie podgatunki można to piwo podzielić i czym się różnią. Podgatunków jest na tyle dużo, że nieumyślnie pominąłem ten, któremu dziś chcę poświęcić cały wpis. Jest nim Black IPA. W chwili, gdy czytasz ten wpis, lista podgatunków w pierwszej części cyklu została zaktualizowana. W kolejnych częściach serii spodziewajcie się rozwinięcia wątku podgatunków piwa IPA, na przemian z innymi równie ciekawymi stylami piw. Przy okazji przypominam, że alkohol jest tylko dla osób pełnoletnich. Jeśli masz mniej niż 18 lat, proszę o opuszczenie bloga.

Black IPA – co to jest?

Gdybym powiedział, że to czarne piwo niewiele różni się od klasycznej IPA, popełniłbym wielki błąd. Black IPA po przelaniu do szklanki od razu wyróżnia się w oczach swoją odmiennością. To widać przede wszystkim po kolorze. Zamiast złotawego, mętnego koloru jak na ipę przystało, Black IPA posiada bardzo ciemną barwę.

Po nalaniu do szklanki można to piwo pomylić z porterem lub stoutem. Jednak gdy przybliży się szklankę bliżej nosa, od razu pojawia się wyczuwalny, cytrusowy aromat zdradzający, że to IPA. Takie zjawisko może mylić zmysły, wszak od dawna jesteśmy przyzwyczajeni, że czarna barwa piw posiada nuty gorzkiej czekolady, kakao, kawy lub suszonej śliwki. Wyczucie aromatów cytrusowych powoduje zaskakującą pierwszą reakcję. To daje tę przyjemność, w której Black IPA można odkrywać na dwa sposoby.

Kolor czarnej IPA to zasługa słodów

Niektórych może dziwić jakim cudem z amerykańskich chmieli cytrusowych udało się uzyskać tak ciemną barwę piwa. To zasługa dobrze dobranego słodu, który nadaje charakter nie tylko barwie, ale i mocniejszej goryczce na poziomie 50-90 IBU.

Dawniej piwa tego gatunku nazywano Cascadian Black Ale. W niektórych krajach nadal używana jest stara nazwa. W celach marketingowych uproszczono tę nazwę, aby była prostsza do wymówienia, zapamiętania oraz żeby bezpośrednio kojarzyła się z IPA, czyli India Pale Ale. “Cascadian” w nazwie zawdzięczamy pochodzeniu z Gór Kaskadowych, mieszczących się na zachodzie w rejonach północnych USA.

Jak pić piwo Black IPA i w jakim szkle?

IPA ipie nierówna, jeśli chodzi o walory sensoryczne. O ile standardową IPA można pić z popularnej IPA glass, wersję ciemną można pić tak, jak standardową. Można też użyć szkła, którego używa się do porterów. Podczas spożywania ciemnej IPA należy pić ją wolniej, ponieważ ta odmiana piwa jest cięższa, jednocześnie bardziej złożona. Poznawanie sensoryczne ciemnej ipy jest większym doświadczeniem od wersji macierzystej. Nie należy się więc spieszyć, aby nie umknęła możliwość doznawania czegoś, co mogłoby być pominięte. Tutaj ważny na początku jest umiar. Na początku małe, delikatne łyki, by móc ocenić, w którym kierunku pójdzie aromat i smak piwa. Im późniejszy łyk, tym lepiej, ponieważ gdy już gaz się ulotni, z piwa schodzi początkowa ciężkość. Wtedy zaczyna pojawiać się wytrawność, której goryczka ustępuje.

Co ciekawe, Black IPA doskonale nadaje się zarówno do dań głównych (lekkość cytrusowych chmieli), jak i deserów (zdecydowany akcent słodu). Ze względu na swój “czarny” charakter i rozgrzewającą moc, Black IPA zyskuje na popularności głównie w porach jesiennych. Konsumentom wtedy bardziej zależy na rozgrzaniu się oraz mocniejszych doznaniach smakowych w domowym zaciszu.

Spis części cyklu "Piwne style"


E-booki

Komentarzy: 2

  1. Patryk Tarachoń

    Od ilości smaków jakie sobie serwujesz, masz jeszcze smak? 😛 Są jeszcze jakieś smaki, których nie znasz?

  2. Marcin KAMYK Kamiński

    Na tym polega odkrywanie. Podobnie jest z kuchnią. Można ją odkrywać całe życie. Tak samo muzykę.

Wypowiedz się

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1,096

Szukałeś mnie na Instagramie?