Piwne style #7: Piwa 艣wi膮teczne. 馃巹馃嵑 Wielki test 21 piw zimowych

Piwa 艣wiateczne - kt贸re najlepsze?

Zima to czas, kiedy nasze podniebienia pragn膮 czego艣 wyj膮tkowego, czego艣, co rozgrzeje i wprowadzi w magiczny grudniowy nastr贸j. W艂a艣nie wtedy na scen臋 wkraczaj膮 piwa 艣wi膮teczne, per艂y w艣r贸d zimowych trunk贸w. Ale co sprawia, 偶e s膮 one tak wyj膮tkowe?

Wpis ten powsta艂 w celach edukacyjnych i nie ma za zadanie promocji alkoholu. Przypominam, 偶e piwo zawieraj膮ce alkohol przeznaczone jest wy艂膮cznie dla os贸b pe艂noletnich. Osoby niespe艂niaj膮ce tego warunku, prosz臋 o opuszczenie tego wpisu.
TL;DR – przejd藕 od razu do piw

Piwa 艣wi膮teczne – esencja zimowej tradycji

Piwa 艣wi膮teczne to historie zamkni臋te w butelkach, opowie艣ci o tradycji i rzemio艣le. Charakteryzuj膮 si臋 one g艂臋bokim, cz臋sto ciemnym kolorem oraz bogatym, wielowymiarowym smakiem. To w艂a艣nie w tych piwach odnajdziesz nuty korzenne, karmelowe, a czasem nawet owocowe, kt贸re komponuj膮 si臋 z zimow膮 aur膮.

Jak smakuj膮 piwa 艣wi膮teczne?

Moja rozmowa o piwie 艣wi膮tecznym to okazja poznania 艣wiata intensywnych smak贸w i aromat贸w. Producenci cz臋sto si臋gaj膮 po specjalne sk艂adniki, takie jak cynamon, go藕dziki, imbir, czy nawet pomara艅cze, aby nada膰 piwu wyj膮tkowego charakteru. Niekt贸re z nich mog膮 by膰 r贸wnie偶 mocniejsze alkoholowo, co dodatkowo rozgrzewa w ch艂odne wieczory. Dlatego je艣li zamierzasz si臋gn膮膰 po taki trunek, zalecam w pierwszej kolejno艣ci przeczytanie etykiety.

Warzenie piw 艣wi膮tecznych to sztuka. Browary kraftowe i rzemie艣lnicze wk艂adaj膮 ca艂e swoje serce i do艣wiadczenie, aby stworzy膰 co艣 wyj膮tkowego. Proces ten cz臋sto wymaga wi臋cej czasu i uwagi, szczeg贸lnie przy dodawaniu specjalnych sk艂adnik贸w i dopracowywaniu unikalnych receptur. Tak 艂atwo tutaj mo偶na przesadzi膰 z przyprawami i zepsu膰 piwo.

Ranking 21 piw 艣wi膮tecznych

Piwa 艣wi膮teczne to nie tylko napoje, to tak偶e symbol zimowej tradycji. Nawet wtedy gdy nie wyznajesz 偶adnej religii, tak jak ja, nie stoi nic na przeszkodzie, aby pozna膰 ten gatunek piw, by dowiedzie膰 si臋 o nim czego艣 unikalnego. Dlatego wybra艂em wszystkie dost臋pne w danej chwili piwa zimowe z Polski, aby je wszystkie mi臋dzy sob膮 por贸wna膰. Poznaj ranking piw 艣wi膮tecznych i recenzje ka偶dego z nich. A je艣li chcesz uzyska膰 pytanie kt贸re piwo 艣wi膮teczne najlepsze? To ju偶 musisz sam oceni膰 na podstawie tego rankingu 21 zimowych piw.

Lista piw

1. Gingy. Gingerbread ALE. Browar Funky Fluid

Gingy - browar Funky Fluid

Ekstrakt: 12 BLG
ABV: 4,6%

Sk艂ad: woda, s艂贸d j臋czmienny, ziarna kakaowca, chmiel, cynamon, kardamon, go藕dziki, ga艂ka muszkato艂owa, dro偶d偶e.

Funky Fluid to browar – legenda. Szczeg贸lnie kiedy m贸wi si臋 o piwach IPA. Browar ten s艂ynie nie tylko z dobrych ipek, ale tak偶e z piw tryskaj膮cych owocami i deserem pod nazw膮 鈥淕elato鈥. Czy tak samo dobrze browar poradzi艂 sobie z piwem Gingy? Prawie. Smak co prawda jest przyjemny, ale zbyt ma艂o tu tego zimowego klimatu. Odnosz臋 wra偶enie, 偶e podczas warzenia piwa kto艣 posk膮pi艂 na zimowych przyprawach. Tak si臋 nastawia艂em, 偶e b臋dzie na bogato, a tu troch臋 bied膮 zalecia艂o.

Ocena: neutralna.

2. Juicy sour series. Christmas sour ALE. Browar ReCraft

ReCraft piwo 艣wi膮teczne Juicy Sour

Ekstrakt: 14 BLG
ABV: 3,1%

Sk艂ad: woda, s艂贸d j臋czmienny, s艂贸d pszeniczny, p艂atki ry偶owe i pszenne, pra偶ona pszenica, laktoza, chmiel Haller tau Blanc, ekstrakt z madagaskarskiej wanilii, ekstrakt z li艣ci mi臋ty, dro偶d偶e saccharomyces, bakterie lactobacillus.

S艂odkie, deserowe z wyra藕n膮 kwaskowo艣ci膮 owoc贸w. Piwo inspirowane jest smakiem cukrowej laski o waniliowo-mi臋towym smaku. Mia艂em du偶e oczekiwania od tego piwa, lecz nie mog艂em si臋 delektowa膰 nim d艂u偶ej. Aromat szybko ucieka艂, wi臋c na pewno nie jest to piwo dla os贸b, kt贸re lubi膮 sobie ciut d艂u偶ej przy piwku posiedzie膰.

Ocena: neutralna.

3. Gwiazdor. 艢wi膮teczne ciemne ALE. Browar Go艣ciszewo

Gwiazdor ciemne, browar Go艣ciszewo

Ekstrakt: 16 BLG
ABV: 6,2%

Sk艂ad: woda, s艂贸d j臋czmienny, pszeniczny i 偶ytni, laktoza, chmiel, dro偶d偶e, wanilia, imbir, cynamon, ga艂ka muszkato艂owa.

W tle czu膰 czekolad臋 i mn贸stwo piernikowych dodatk贸w. Piernik, piernik, piernik – du偶o go w jednej butelce. Mo偶na poczu膰 si臋 jak w dobrej cukierni, w kt贸rej w艂a艣nie przed chwil膮 wyj臋to wypieki z pieca. Czasami zapomina si臋, 偶e to jest piwo. Du偶a ilo艣膰 dodatk贸w zakry艂a smak piwa, ale to chyba b臋dzie na korzy艣膰 dla fan贸w zimowych s艂odyczy.

Ocena: pozytywna.

4. Gwiazdor. 艢wi膮teczne jasne ALE. Browar Go艣ciszewo

Piwo Gwiazdor jasne ALE browar Go艣ciszewo

Ekstrakt: 16 BLG
ABV: 6,5%

Sk艂ad: woda, s艂贸d j臋czmienny, pszeniczny, chmiel, dro偶d偶e, chmiele: Simcoe, Centennial, Amarillo.

Le艣no-偶ywiczny motyw pobudza w nas wyobra藕ni臋 i przenosi na spacer w zimowy wiecz贸r po ciemnym, pachn膮cym ig艂ami lesie. Sk艂ad jasnej wersji piwa 艣wi膮tecznego nie ma w sk艂adzie tych zimowych przypraw, jakie mo偶na spotka膰 w wersji ciemnej. Natomiast pierwsze skrzypce graj膮 tu ameryka艅skie chmiele, kt贸re nadaj膮 piwu cytrusowowo艣ci jak w kraftowych IPA. Je艣li kto艣 bardziej ni偶 choinkowych s艂odyczy szuka cytrusowych owoc贸w, kt贸re dostaje si臋 na gwiazdk臋, nie b臋dzie zawiedziony.

Ocena: pozytywna.

5. Christmas ALE. Browar Reden

Christmas ALE. Browar Reden

Ekstrakt: 16 BLG
ABV: 6,1%

Sk艂ad: woda, s艂ody: j臋czmienny, pszeniczny, pilzne艅ski, monachijski, karmelowy, chmiel Marynka, sk贸rka pomara艅czy, ga艂ka muszkato艂owa, cynamon, ziele angielskie, dro偶d偶e.

Ten chorzowski minibrowar jest ikon膮 lokalnego browarnictwa na 艢l膮sku. Kogokolwiek spotkamy i spytamy si臋, jaki jest najlepszy 艣l膮ski browar, wi臋kszo艣膰 niestety powie, 偶e 鈥淭yskie鈥. Na szcz臋艣cie browar Reden naprawia ten 艣l膮ski wstyd. Browar Reden warzy piwo w niewielkich ilo艣ciach, dlatego mo偶e by膰 niedost臋pny dla szerszego grona konsument贸w. A szkoda, bo piwo Christmas ALE smakuje naprawd臋 przyjemnie i na pewno mo偶e by膰 dum膮聽 艣l膮skiego browaru. Ciekawi mnie na ilu 艣l膮skich sto艂ach to piwo ma szans臋 si臋 pojawi膰.

Ocena: pozytywna.

6. New Black. Cynamonowa kr贸wka stout. Browar Maryensztadt

Cynamonowa kr贸wka. Browar Maryensztadt

Ekstrakt: nie podano
ABV: 6,5%

Sk艂ad: woda, s艂贸d j臋czmienny i pszeniczny, p艂atki owsiane, maltodekstryna, chmiel, dro偶d偶e, ekstrakt z cynamonu, naturalny aromat toffi.

Kr贸wka kojarzy mi si臋 jeszcze z czas贸w dzieci艅stwa z czym艣 gumowatym, lepi膮cym si臋 do podniebienia i okropnie s艂odkim. Niezr臋cznie jest mi powiedzie膰, 偶e smak tego piwa przypomina mi smak dzieci艅stwa. Na szcz臋艣cie piwo kr贸wkowe to nie 偶aden s艂odyczowy ulep, tylko lekko pijalna s艂odycz, kt贸ra rozgrzewa i os艂adza w zimowy wiecz贸r. Intryguje mnie zawarto艣膰 maltodekstryny w sk艂adzie. Maltodekstryna to pochodna skrobii – 艣rodek u偶ywany w 偶ywno艣ciach wysokoprzetworzonych s艂u偶膮cy do poprawy tekstury. Tutaj pe艂ni ona rol臋 zamiennika laktozy, kt贸ra jest niezb臋dna do takich kr贸wkowych wynalazk贸w.

Ocena: pozytywna.

7. Korzenne zimowe. Browar Waszczukowe

Piwo Waszczukowe zimowe korzenne

Ekstrakt: 16,5 BLG
ABV: 7,1%

Sk艂ad: woda, s艂贸d j臋czmienny, cynamon, chmiel, dro偶d偶e, kardamon, ga艂ka muszkato艂owa, go藕dziki.

Do browaru Waszczukowe zawsze podchodzi艂em z dystansem. Tyle schrzanionych piw, kt贸re w 偶yciu degustowa艂em, nie mia艂 偶aden browar, co Waszczukowe (no dobra, gorszy jest tylko browar EDI). Najbardziej nieprzyjemnym do艣wiadczeniem by艂o piwo o troch臋 januszowej nazwie 鈥淕ra偶yna spr臋偶yna鈥. By艂 to toffee stout, kt贸ry smakowa艂, jak zwietrza艂y bulion. Ale c贸偶 zrobi膰, kiedy trzeba zrobi膰 list臋 piw 艣wi膮tecznych i ka偶de piwo potraktowa膰 sprawiedliwie i dopu艣ci膰 do startu w zestawieniu. Niestety piwo korzenne te偶 schrzanili.

Ocena: negatywna.

8. Winter cake. Spiced stout. Browar Funky Fluid

Winter cake - browar Funky Fluid

Ekstrakt: 15 BLG
ABV: 6%

Sk艂ad: woda, s艂贸d j臋czmienny, p艂atki owsiane, s艂贸d 偶ytni, chmiel, sk贸rka pomara艅czy, cynamon, go藕dziki, kardamon, ga艂ka muszkato艂owa, dro偶d偶e.

Czekolada na bogato, a z niej kalejdoskop zimowych przypraw podkr臋caj膮cy czekoladowy aromat. W tle przyjemna sk贸rka pomara艅czy i zapachu domowego ciasta unosz膮cego si臋 zaraz po wyj臋ciu z piekarnika. S膮cz膮c niespiesznie ten rarytas, w g艂owie mia艂em tylko jedno marzenie: niech zima trwa ca艂y rok.

Ocena: pozytywna.

9. Piernikowe grzane. Piernikowy foch. Browar Jan Olbracht

Piernikowe grzane, browar Jan Olbracht

Ekstrakt: 18,5 BLG
ABV: 6,0%

Sk艂ad: woda, s艂贸d j臋czmienny, mi贸d wielokwiatowy, cukier, s艂贸d pszeniczny, aromat pomara艅czowy, granulaty chmielowe, cynamon, go藕dziki, ga艂ka muszkato艂owa, imbir, ziele angielskie, kolendra, dro偶d偶e piwowarskie.

Nie pami臋tam, kiedy ostatni raz pi艂em grza艅ca w postaci piwa鈥 Wino – owszem, ale piwo? Bardzo dawno. Piernikowy zapach unosz膮cy si臋 w mikrofali trzyma艂 jeszcze dwa dni 馃檪 Szkoda mi by艂o czy艣ci膰 mikrofal臋, bo zapach by艂 naprawd臋 mi艂y. No ale je艣li p贸藕niej chc臋 odgrza膰 艂azanki, to troch臋 dziwnie by by艂o, gdyby zapachy si臋 zmiesza艂y. Daj臋 temu piwa dwa plusy, zar贸wno za smak, jak i przede wszystkim unosz膮cy si臋 po mieszkaniu aromat grzanego piwa.

Ocena: pozytywna.

10. Piernikowe pszeniczne jasne. Piernikowy foch. Browar Jan Olbracht

Piernikowe pszeniczne jasne. Piernikowy foch. Browar Jan Olbracht

Ekstrakt: 14 BLG
ABV: 5,6%

Sk艂ad: woda, s艂贸d j臋czmienny i pszeniczny, mi贸d wielokwiatowy, granulaty chmielowe, cynamon, kolendra, go藕dziki, ga艂ka muszkato艂owa, ziele angielskie, dro偶d偶e piwowarskie.

Sk艂ad niemal identyczny co poprzednie piwo, z t膮 r贸偶nic膮, 偶e to pszeniczne nie zosta艂o zasypane cukrem. Na dnie przywita艂 mnie ma艂o przyjemny widok osadu, kt贸ry po potrz膮艣ni臋ciu wygl膮da艂 jak rozdzielaj膮ce si臋 gluty w wannie. Nosz膮c si臋 z zamiarem wypr贸bowania tego piwa tylko do po艂owy, by nie mie膰 styczno艣ci z p艂ywaj膮cym osadem, uznaj臋, 偶e ta po艂owa to wystarczaj膮co za du偶o. Pszeniczniak ten jest zdecydowanie gorszy jako艣ciowo od wy偶ej opisywanego Piernikowego grzanego. A mo偶e to ja mia艂em takiego pecha, 偶e trafi艂em na wadliw膮 seri臋? A mo偶e to przez uprzedzenie do piw pszenicznych, kt贸re zawsze 艣mierdz膮 mi mieszank膮 banana z go藕dzikami?

Ocena: negatywna.

11. Z nut膮 pomara艅czy. Piernikowy foch. Browar Jan Olbracht

Z nut膮 pomara艅czy. Piernikowy foch

Ekstrakt: nie podano
ABV: 5,6%

Sk艂ad: nie podano!

Dziwne to piwo, kt贸rego producent ukrywa informacje nie tylko o ekstrakcie, ale nawet o sk艂adzie! Zdecydowanie nie pochwalam takich praktyk. Co by by艂o, gdybym na przyk艂ad nie lubi艂 cukru w piwie, a producent go ukry艂, nie informuj膮c konsumenta? Mo偶e piwo faktycznie jest dobre w smaku i czu膰 t臋 s艂odycz pomara艅czy, ale brakuje tu takiej 艣wie偶o艣ci, owocowo艣ci. Za bardzo deserowe, a za ma艂o owocowe jak na piwo z pomara艅cz膮 w motywie przewodnim.

Ocena: negatywna.

12. Bo偶o – browar W膮sosz

Piwo bo偶onarodzeniowe. Browar W膮sosz

Ekstrakt: 18 BLG
ABV: 7,1%

Sk艂ad: woda, s艂贸d pilzne艅ski, s艂贸d karmelowy, s艂贸d palony, pszenica palona, cukier kandyzowany ciemny, chmiel, dro偶d偶e, 艣wie偶y imbir, cynamon, ga艂ka muszkato艂owa, go藕dziki, przyprawa do piernika.

Piwo bardzo ciemnej barwy. W smaku mocna s艂odycz. Mo偶e troch臋 a偶 za bardzo. Zastanawiam si臋, jak smakowa艂a poprzednia wersja tego piwa, kt贸ra mia艂a wy偶szy ekstrakt (19 BLG) i mocniejsz膮 alkoholowo艣膰 (ABV 9%). O ile nie mam dobrego zdania na temat obni偶ania warto艣ci parametr贸w piwa, tak w tym przypadku zmiana ta nie powoduje, 偶e piwo sta艂o si臋 gorsze. Nadal jest mocno s艂odkie i wysycone aromatem do granic mo偶liwo艣ci. Wi臋cej ni偶 jedno piwo by艂oby za du偶o.

Ocena: pozytywna.

13. Christmas time. Brunkage pastry stout. Browar Magic Road

Magic Road Christmas time

Ekstrakt: 26 BLG
ABV: 10,8%

Sk艂ad: woda, s艂贸d j臋czmienny, p艂atki owsiane, s艂贸d 偶ytni, j臋czmie艅 palony, laktoza, sk贸rka pomara艅czy, cynamon, br膮zowy cukier, migda艂y, przyprawa korzenna, dro偶d偶e.

Ale偶 tu si臋 du偶o dobrego dzieje! Niespodziank膮 w tym piwie jest bardzo wysoki ekstrakt oraz ilo艣膰 alkoholu. To piwo jest konkretne w swojej kategorii i ci臋偶ko b臋dzie znale藕膰 podobne piwo, kt贸re b臋dzie mog艂o mu dor贸wna膰. W sk艂adzie ciekawostk膮 jest dodatek migda艂贸w, kt贸re wraz z p艂atkami owsianymi wyg艂adzaj膮 to piwo do granic mo偶liwo艣ci. Lubisz smak du艅skich ciasteczek, zwanych Brunkage? To teraz wyobra藕 sobie, 偶e te ciasteczka zamiast gry艣膰 – pijesz. Tyle, 偶e z du偶ym pr膮dem 馃槈

Jak smakuj膮 oryginalne du艅skie ciasteczka Brunkage? W epoce 艣redniowiecza brunkage powstawa艂y z pozosta艂o艣ci 偶ytniego ciasta chlebowego, kt贸re 艂膮czono z aromatycznymi przyprawami i miodem. Du艅czycy tamtego okresu nie zaznali s艂odyczy cukru, kt贸ry dotar艂 do Europy dopiero znacznie p贸藕niej. Z tego powodu mi贸d sta艂 si臋 wyj膮tkowym zamiennikiem s艂odzenia. Nie dziwi wi臋c zastosowanie w sk艂adzie piwa alternatywnego, ciemnego rodzaju cukru. Czy jest za s艂odko? No jest, ale tutaj to zupe艂nie nie przeszkadza.

Jako 偶e piwo ma powy偶ej 10% alkoholu, producent nie ma obowi膮zku podawania daty przydatno艣ci do spo偶ycia. Browar Magic Road postanowi艂 mimo to zamie艣ci膰 na etykiecie umown膮 dat臋 do 2026 roku, czyli 3 lata od daty rozlewu. Jednak nie ma potrzeby sugerowa膰 si臋 t膮 dat膮. Piwa o tak wysokim ABV si臋 nie psuj膮. Ba! Czasami nawet zyskuj膮 na smaku. Im starsze, tym lepsze – to has艂o jest domen膮 Porter贸w Ba艂tyckich. Czy tak te偶 b臋dzie w przypadku Pastry Stout, czyli g臋stych piw deserowych? Jestem bliski pewno艣ci, 偶e tak.

Ocena: pozytywna z wyr贸偶nieniem.

14. Ale szopka. Browar na Jurze

Ale Szopka - Browar na Jurze

Ekstrakt: nie podano
ABV: 6,5%

Sk艂ad: woda 藕r贸dlana, s艂贸d pilzne艅ski, chmiele Marynka i Hallertauer, cukier trzcinowy, hibiskus, 艣wie偶y imbir, cynamon, sk贸rka s艂odkiej pomara艅czy, macierzanka, go藕dzik, gwiazdka any偶u, kardamon, dro偶d偶e US-04.

Hibiskus to kwiat pochodz膮cy z Chin. Zdziwi艂a mnie obecno艣膰 tego kwiatu w polskim 艣wi膮tecznym piwie. Czy hibiskus pasuje do zimowych przypraw? Przekona艂em si臋, 偶e pasuje. Dodam wi臋cej: dzi臋ki hibiskusowi piwo zyska艂o unikalny charakter, nietypowy smak, kt贸rego nie da si臋 spotka膰 w innych piwach z kategorii 艣wi膮tecznej.

Browar na Jurze ma bardzo dobre uj臋cia wody z Jury Krakowsko-Cz臋stochowskiej. Wysoka jako艣膰 wody wykorzystana do produkcji piwa jest wi臋c kolejnym atutem ich piw. Skoro woda jest najwa偶niejszym sk艂adnikiem piwa (bez wody piwo nie mo偶e istnie膰) to jako艣膰 tej wody mo偶e by膰 argumentem przemawiaj膮cym za tym, 偶e wszystko, co jest na bazie tej wody, jest dobre. Tak jest te偶 w przypadku piwa Ale Szopka. Ciemnobursztynowa barwa i smak domowego piernika – to do siebie pasuje. Co ciekawe, jeszcze p贸艂 godziny po zako艅czeniu degustacji czu艂em w ustach smak tego piernika z piwa. Jaki z tego wniosek? Smak pochodz膮cy z piwa Ale Szopka nie wietrzeje tak szybko. To mnie cieszy.

Ocena: pozytywna.

15. Kormoran 艣wi膮teczne

Piwo Kormoran 艣wi膮teczne

Ekstrakt: nie podano
ABV: 5,6%

Sk艂ad: woda, s艂贸d j臋czmienny jasny i ciemny, cukier, chmiel, go藕dziki, sk贸rka pomara艅czy, cynamon, kolendra, imbir, ziele angielskie, kardamon.

Smakuje jak piernik, kt贸ry zosta艂 namoczony w tradycyjnym, rzemie艣lniczym piwie. Gdyby zblendowa膰 piwo z tym smakiem piernika, odni贸s艂bym wra偶enie, 偶e to jest porter albo co najmniej pastry stout. Du偶a s艂odycz, kt贸ra na szcz臋艣cie nie powoduje uczucia md艂o艣ci. Wszystkie smaki wydobywaj膮ce si臋 z tego piwa s膮 starannie skontrowane. Wyra藕nie czuj臋, 偶e piwowarzy z Kormorana zadbali o balans mi臋dzy s艂odko艣ci膮 a przyprawami, kt贸rych rol膮 jest pilnowanie, by s艂odki smak si臋 nie zagalopowa艂 na kubkach smakowych.

Dla os贸b, kt贸re staraj膮 si臋 unika膰 alkoholu, mam dobr膮 wiadomo艣膰. Jest druga opcja tego piwa w wersji bezalkoholowej. Mnie niestety nie uda艂o si臋 kupi膰. We wszystkich sklepach brakowa艂o tego piwa w magazynie. Teraz jest za p贸藕no, ale by膰 mo偶e w nast臋pnym roku postaram si臋 zam贸wi膰 艣wi膮tecznego Kormorana bez alkoholu, o ile magazyny b臋d膮 bardziej lito艣ciwe.

Ocena: pozytywna.

16. Choinka zak艂adowa. Porter 艣wi膮teczny. Browar Zak艂adowy

Browar Zak艂adowy - Choinka zak艂adowa

Ekstrakt: 21 BLG
ABV: 7,9%

Sk艂ad: woda, s艂贸d j臋czmienny, s艂贸d pszeniczny, p艂atki owsiane, maltodekstryna, ziarna kakaowca, cynamon, imbir, chmiel, dro偶d偶e.

Lubisz portery? A kto nie lubi? A co powiesz na 艣wi膮teczny porter z imbirem, cynamonem i ziarnami kakaowca? Szczeg贸lnie ziarna kakaowca robi膮 tu niez艂膮 robot臋. To dobre antidotum, kiedy ju偶 przejad艂y ci si臋 pierniki w piwie. Pozostaje jeszcze w艂膮czy膰 sobie Kevina na Polsacie koniecznie w Ambilight, za艂o偶y膰 frotowe skarpetki, a obok siebie mie膰 duuuu偶o przek膮sek. Bo kto powiedzia艂, 偶e ateistom nie nale偶y si臋 taka sama przyjemno艣膰 sp臋dzania wolnego czasu w grudniu? A choinka cieszy ka偶dego – bez wyj膮tku.

Ocena: pozytywna.

17. Opowie艣膰 Wigilijna. Browar W膮sosz

Opowie艣膰 Wigilijna. Browar W膮sosz

Ekstrakt: 15,1 BLG
ABV: 6,4%

Sk艂ad: woda, s艂贸d pilzne艅ski, monachijski, j臋czmie艅 palony, s艂贸d karmelowy, s艂贸d pszeniczny, s艂贸d Carafa II Special, s艂贸d Caracoma, chmiele: Magnum i Sybilla, dro偶d偶e Saflager w34/70, 艣liwki suszone, kakao, cukier waniliowy, cynamon, mi贸d gryczany, mi贸d wielokwiatowy, aromat pomara艅czowy.

Ciemnobordowe, podchodz膮ce pod br膮z piwo, kt贸re posiada wyczuwaln膮 nut臋 kompotu z suszonych 艣liwek z dodatkiem bardzo du偶ej ilo艣ci miodu. Troch臋 przesada z t膮 s艂odko艣ci膮, wszak zimowy kompot ze 艣liwek powinien kojarzy膰 si臋 z czym艣 gorzkim. Kiedy w okresie grudniowego lenistwa czu艂em si臋 przejedzony 艣ledziami i innymi s艂odko艣ciami, kompot z suszonych 艣liwek by艂 najlepszym antidotum na zresetowanie smaku s艂odyczy. To piwo temu przeczy. Powstaje wi臋c w m贸zgu pewien dysonans, gdzie piwo o smaku kompotu ze 艣liwek jeszcze bardziej podkr臋ca to, co i tak jest za s艂odkie.

Ocena: negatywna.

18. New black christmas edition. Xmas tree, orange, salt stout. Browar Maryensztadt

New black Christmas edition

Ekstrakt: nie podano
ABV: 5,5%

Sk艂ad: woda, s艂ody j臋czmienne, p艂atki owsiane, j臋czmie艅 palony, chmiel, dro偶d偶e, naturalny aromat pomara艅czy, ekstrakt z m艂odych p臋d贸w sosny, s贸l himalajska.

Jak smakuje sosna z pomara艅cz膮? W艂a艣nie tak. Smak do艣膰 nietypowy jak na stout, jest bardzo z艂o偶ony i dominuj膮 w nim trzy nuty: drzewa iglastego, s艂ono艣ci oraz pomara艅czowej owocowo艣ci. Receptura, do kt贸rej piwowarzy podeszli w spos贸b niebanalny. Jaki wyszed艂 z tego efekt? Godny pochwa艂y. Lubi臋 nowe odkrycia smakowe, a takim odkryciem jest niew膮tpliwie to 艣wi膮teczne piwo.

Ocena: pozytywna.

19. Grzane piernikowe. Browar Jan Olbracht

Piwo grzane piernikowe

Ekstrakt: nie podano
ABV: 6,0%

Sk艂ad: nie podano.

Piwo, kt贸rego nie powinno si臋 trzyma膰 w lod贸wce. Powiem wi臋cej: temperatura pokojowa nie jest optymaln膮 temperatur膮 do spo偶ycia. Jak na grza艅ca przysta艂o, ca艂o艣膰 jego magii pojawia si臋 dopiero po podgrzaniu, kiedy to ca艂y bukiet zaczyna kusz膮co podra偶nia膰 zmys艂 w臋chu.

To piwo stanowi dla mnie niewyja艣nion膮 tajemnic臋. Producent nie podaje ekstraktu ani sk艂adu. Nie wiemy jakich sk艂adnik贸w u偶yto do uwarzenia tego piwa. No i jaki jest sens wypuszczania piwa 鈥淕rzane piernikowe鈥, kiedy ten sam browar wypuszcza kilka podobnych do siebie piw z serii 鈥淧iernikowy foch鈥.

Etykieta mo偶e wprowadza膰 w b艂膮d. Stare domy, paj臋czyna, p艂omienie – te detale mog膮 sugerowa膰, 偶e jest to piwo na Halloween. Du偶o dziwnych niejasno艣ci jest w tym piwie, a ja lubi臋 sytuacje klarowne. Dlatego nie umia艂bym poleci膰 tego piwa osobom, kt贸re szukaj膮 na zim臋 czego艣 sezonowego.

Ocena: negatywna.

20. Bestbir. Piernik ze 艣liwk膮. Piwo z sokiem. Browar Staropolski

Bestbir piernik ze 艣liwk膮

Ekstrakt: nie podano
ABV: 4,7%

Sk艂ad: nie podano.

Ka偶dy z nas zna co najmniej jedn膮 Karyn臋, kt贸ra w barze zamawia 鈥淭yskie鈥, a 偶e nie lubi lager贸w, to za ka偶dym razem zamawia je z sokiem. Nie do艣膰, 偶e sam lager smakuje okropnie, to jeszcze sztuczny sok pot臋guje poczucie braku gustu i smaku. Tak jest niestety z piwem Bestbir z dodatkiem syropu 艣liwkowo-piernikowego. Jedyna r贸偶nica to taka, 偶e ten Bestbir to nie lager, a bardziej piwo ciemne z nieudanym cia艂em karmelowym.

W tym przypadku chyba si臋 ciesz臋, 偶e nie pozna艂em pe艂nego sk艂adu piwa. Fuj!

Ocena: negatywna.

21. Ko藕lak zimowy. Piwo zio艂owe. Browar Stara Szko艂a

Ko藕lak zimowy - browar Stara Szko艂a

Ekstrakt: 16 BLG
ABV: 4,5%

Sk艂ad: woda, s艂贸d j臋czmienny, chmiel, ekstrakt z mieszanki zio艂owej: cynamon, go藕dziki, kardamon, imbir, ga艂ka muszkato艂owa, sk贸rka pomara艅czy, dro偶d偶e.

Ko藕laki maj膮 tyle samo zwolennik贸w, jak i przeciwnik贸w. Ja o ko藕lakach z艂ego s艂owa powiedzie膰 nie mog臋, ale nie jestem ich a偶 takim fanem. Dlatego z ostro偶n膮 rezerw膮 podchodzi艂em do tego piwa z nieznanego mi dot膮d browaru. Podoba mi si臋 minimalistyczna etykieta. Jest bardzo oszcz臋dna wizualnie, ale tym samym zyskuje na estetyce. Wszystkiego jest tu po trochu. Piwo jest zwyczajnie ok, ale nie ma w sobie tego czego艣, co sprawi, 偶e zimowe wieczory b臋d膮 zapami臋tane na d艂ugo.

Szukaj膮c tego piwa, nale偶y by膰 uwa偶nym, gdy偶 etykiety piwa zimowego z browaru Stara Szko艂a s膮 do siebie 艂udz膮co podobne. Pod nazw膮 鈥淶imowe鈥 jest nie tylko ko藕lak. Identycznie wygl膮daj膮ca etykieta markuje tak偶e Special Belgian Dubel (ekstrakt 18 BLG, ABV 7,5%). Na pierwszy rzut oka etykiety s膮 bardzo trudne do odr贸偶nienia.

Ocena: neutralna.

Piwa 艣wi膮teczne. Kt贸re piwo na zim臋 najlepsze? Wyb贸r pozostawiam tobie

Dotarli艣my na koniec zestawienia zimowych piw. Piwo na 艣wi臋ta jest pe艂ne magii, wi臋c stworzenie por贸wnania piw by艂o dla mnie spor膮 przygod膮 i wyzwaniem. Wpis ten nie mia艂 zadania poleca膰 ci kt贸regokolwiek piwa. Takie decyzje musisz podj膮膰 sam. Wpis jest bardziej przegl膮dem tego, co na polskich p贸艂kach jest w tym sezonie dost臋pne oraz opisem moich subiektywnych wra偶e艅.

Mam nadziej臋, 偶e tego typu por贸wnania konsumenckie przypad艂y ci do gustu. Je艣li interesujesz si臋 piwem, nie tylko w kategorii “piwa 艣wi膮teczne” i lubisz pog艂臋bia膰 wiedz臋 na jego temat, zajrzyj na inne moje wpisy poni偶ej:

Spis cz臋艣ci cyklu "Piwne style"


E-booki

Komentarzy: 3

  1. Krzysztek

    Zmuli艂o by mnie ju偶 po pierwszym takim piwie.

  2. arletka

    nooo za s艂odkie takie piwa. Nie da si臋 pi膰 tak, jak normalne.

  3. Marek

    Uda艂o mi si臋 kupi膰 korzenne zimowe. Mojej dziewczynie smakowa艂o. Mnie nie bardzo.

Wypowiedz si臋

Your email address will not be published. Required fields are marked *

886

Szuka艂e艣 mnie na Instagramie?